Ensorhuis in Oostende sluit zondag de deuren

Auteur Bart Stouten in het Ensorhuis. © MF
Redactie KW

Het Ensorhuis in Oostende sluit straks de deuren. De heropening volgt na de voltooiing van de werken voor het Ensor-bezoekerscentrum vanaf de zomer of het najaar van 2018.

Wie wil weten hoe James Ensor woonde, kan dat nog gaan zien tot en met zondag in het Ensorhuis in Oostende. Na zondag gaat het huis dicht tot half 2018. Tegen dan moet in het pand ernaast het Ensor-belevingscentrum klaar zijn. Toerisme Oostende wil de bekende schilder zo meer uitspelen als troef om de stad aan zee te bezoeken.

Vrienden van James Ensor

James Ensor woonde in het huis in de Vlaanderenstraat van 1917 tot aan zijn dood in 1949. Van de originele inboedel is niet veel overgebleven, het huis is ook geen Ensormuseum. De stukken die er hangen zijn reproducties van het werk van Ensor. Het waren ‘Vrienden van James Ensor’ die het huis in 1952 als een museum hebben ingericht. Vier jaar later kwam de woning in handen van Stad Oostende. Pas in 1974 werd het beschermd en sinds 2008 waakt het bestuur van Mu.Zee erover.

Nieuw belevingscentrum

De meubels op de eerste verdieping van het Ensorhuis zijn wel authentiek, net zoals de hele sfeer van het interieur. De bol van de kroonluchter is bekend van een artistieke foto van de Oostendse kunstfotograaf Maurice Antony. Op die foto zie je hoe Ensor met Maurice Antony én Permeke voor de luchter poseren. Vanaf volgende week gaat het museum dicht. Dan worden aanpassingswerken uitgevoerd zodat het huis naadloos past bij het pand ernaast dat tegen halfweg volgend jaar als een nieuw belevingscentrum James Ensor wordt ingericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier