‘Emmatje’ uit Eigen Kweek heet eigenlijk gewoon Miet

Miet Dujardin (8) neemt in Eigen Kweek de rol van 'Emmatje', het dochtertje van Chantal, op zich. © BRU
Redactie KW

Enkele weken geleden ging op één het derde seizoen van de populaire serie Eigen Kweek van start. Voor Miet Dujardin (8), die in dit laatste seizoen de dochter speelt van politieagente Chantal, is dit meteen haar tv-debuut. “De kinderen uit mijn klas vragen me vaak hoe het eindigt, maar ik mag niets zeggen.”

Tot voor kort kon Miet Dujardin zonder enig probleem op straat of op de speelplaats in VBS Sint-Pieter rondlopen zonder opgemerkt te worden. Maar daar kwam onlangs toch verandering in. Miet, die 9 wordt in mei, speelt immers de rol van ‘Emmatje’, het dochtertje van politieagente Chantal in Eigen Kweek op Eén. “Het waren mijn oma en opa die een drietal jaar geleden met het idee kwamen aandraven”, vertelt de jonge actrice. “Mijn mama stuurde eerst wat foto’s en een filmpje, waarin ik in het West-Vlaams spreek, door naar het productiehuis. Samen met vier andere kinderen werd ik toen geselecteerd uit een 300-tal kinderen voor een auditie in Waregem. Daar werd vooral gekeken of we in staat waren om scènes meerdere keren na elkaar te spelen.”

Alles liep vrij vlot voor Miet, maar een rol in het tweede seizoen zat er toen nog niet in. “Ik had het al een plaats gegeven, toen ze een jaar later plots belden met heel goed nieuws. Mijn ouders en ik konden ons geluk niet op“, glimlacht Miet. “Ik zou een rol krijgen in het derde seizoen!”

Chocolaatjes van Sien

De afleveringen waarin de jonge Kuurnse te zien is, werden ruim twee jaar geleden ingeblikt, maar zijn pas nu op het scherm te zien. “Het acteren was echt een unieke ervaring”, vertelt ze. “Ik herinner mij nog goed hoe ik van Sien Eggers geregeld een snoepje of chocolaatje kreeg na de opnames. Ook toen ik zelf niet moest spelen, verveelde ik mij niet. Op de opnamelocatie was telkens veel te beleven.” De droom om later actrice te worden, werd door haar avontuur nog versterkt, al slaat Miet een job als professor of politieagent zeker ook niet af.

Om haar acteertalent verder aan te scherpen, volgde Miet een musicalkamp waar ze leerde samenwerken met andere acteurs en vooral veel zong en speelde. Haar vrije tijd vult ze vooral bij de KSA, in de streetdance of met paardrijden. “Ik kan onze dochter het best omschrijven als een kind dat altijd vrolijk is en houdt van zingen en dansen”, pikt mama Lien Messiaen in. “Haar mond staat maar zelden stil (lacht). Zelfs in haar slaap vertelt ze soms hele verhalen.”

“Het wordt spannend”

Op school wordt Miet vaak aangesproken als ‘Emmatje’. Zelfs in de zwemles durft de leerkracht zich wel eens verspreken. “Maar ik vind dat niet erg. Veel kinderen uit mijn klas vragen mij al hoe het derde seizoen zal eindigen. Maar daar mag ik echt niets over vertellen. Ik kan alleen maar kwijt dat het nog héél spannend zal worden”, houdt Miet de lippen stijf op elkaar. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier