Els Moors uit Poperinge is de nieuwe Dichter des Vaderlands

© Kritzolina
Redactie KW

Els Moors is officieel gestart als nieuwe Dichter des Vaderlands. Aan de vooravond van de Gedichtendag 2018 en de Poëzieweek neemt de Nederlandstalige schrijfster de fakkel over van de Franstalige Laurence Vielle. Bij haar voorstelling in het Brusselse Passa Porta las Moors niet alleen haar eerste gedicht als Dichter des Vaderland voor, ze lanceerde ook meteen het idee voor een tweejaarlijks festival voor de Arabische poëzie in Brussel.

Na Charles Ducal (2014-2015) en Laurence Veille (2016-2017) is Els Moors de derde Dichter des Vaderlands. Ze zal die functie gedurende twee jaar bekleden, meer bepaald tot Gedichtendag 2020. Van Moors wordt verwacht dat ze in die twee jaar minstens zes gedichten per jaar schrijft over thema’s die het land aanbelangen. De in 1976 in Poperinge geboren Els Moors debuteerde in 2006 met de gelauwerde bundel ‘Er hangt een hoge lucht boven ons’. De bundel sleepte meteen een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs in de wacht en werd bekroond met de Herman de Coninckprijs voor beste debuut.

De voorbije jaren schreef Moors onder meer de roman ‘Het verlangen naar een eiland’, de verhalenbundel ‘Vliegtijd’ en de dichtbundel ‘Liederen van een kapseizend paard’. Die laatste bundel werd gelauwerd met de J.C. Bloem-poëzieprijs. Bij haar voorstelling in het Brusselse Passa Porta-literatuurhuis las Moors woensdag haar eerste werk als Dichter des Vaderlands voor, een achtdelig gedicht getiteld ‘Ronde van België’. In haar toespraak kondigde Moors ook aan dat ze geld wil gaan inzamelen om samen met de Arabische gemeenschap een tweejaarlijks festival van de Arabische poëzie in Brussel wil opzetten.

De Dichter des Vaderlands is een initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en de literaire organisatie VONK & Zonen (Antwerpen) in samenwerking met Passa Porta (Brussel). In 2014 werd Charles Ducal aangesteld als eerste Dichter des Vaderlands. Het idee is geïnspireerd door de Nederlandse Dichter des Vaderlands die al sinds 2000 bestaat.