Eerste strip van de Familie Keikop van de hand van Doreen Logie uit Poperinge

Doreen Logie: "Bijna dagelijks ben ik bezig met tekenen aan de keikopjes." © Foto MD
Redactie KW

Doreen Logie, de geestelijke moeder van de Familie Keikop bundelt haar kortverhalen in een eerste stripverhaal. Het zal een combinatie zijn van een aantal reeds verschenen werken, maar ook nieuwe verhalen.

Doreen Logie (49), uit het Busseniershof, is medewerker bij de stad Poperinge. In 2012 stelde ze voor om in de stadskrant een stripverhaal te publiceren. Zo ontstond de ‘Familie Keikop’, bestaande uit moeder, vader en twee dochters. “Het was indertijd een gok of dit wel iets was voor de stadskrant, maar uiteindelijk bleek het wel in de smaak te vallen en verscheen er elke maand een nieuw verhaaltje”, aldus Doreen.

Ook nieuw materiaal

“De verhalen zijn uit het leven gegrepen, het zijn situaties die elk gezin met kinderen in Poperinge kan meemaken. Dat maakt de Familie Keikop voor veel mensen heel herkenbaar. In 2015 is dan ook de Facebookpagina van de Keikopjes ontstaan, met ruim 1.600 volgers. Hier post ik losse tekeningen, ingespeeld op de actualiteit of jaarlijkse gebeurtenissen. Ondertussen heb ik dus al heel wat tekeningen en korte verhaaltjes liggen. Ik wilde deze voor mezelf bundelen en zo kwam het idee om een strip te maken. De strip is niet één lang verhaal, maar wel een bundeling van korte verhalen. Een deel daarvan is reeds verschenen in de stadskrant, maar er zit ook heel wat nieuw materiaal in.”

Tekenen met tablet

“Mijn tekenstijl is door de jaren heen wel gewijzigd. Het is heel duidelijk dat de eerste verhalen nog het prille begin waren. Ik tekende toen nog alles in potlood, omrande met zwarte stift en scande het verhaal in. Later tekende ik op een lichtbak en uiteindelijk kocht ik een tablet waarmee ik nu de meeste tekeningen maak. Hierdoor kan ik veel fijner werken en meer aandacht besteden aan het uittekenen van de achtergrond.”

“De personages van de strip veranderen niet, maar de tijdsgeest waarin ze leven wel”

“Ik ben bijna dagelijks bezig met tekenen aan de keikopjes. Ik schilder ook nog, maar dat geraakt momenteel wat op de achtergrond”, zegt Doreen, die regelmatig reacties krijgt op haar stripverhaal. “Dat is wel leuk. Ik ben dan ook trots om mijn eigen strip uit te brengen. Ik ben niet de eerste Poperingenaar die een strip uitbrengt, maar wel de eerste die een strip uitbrengt die over Poperinge gaat.”

Eerste strip van de Familie Keikop van de hand van Doreen Logie uit Poperinge
© Foto MD

200 strips

“De personages van de strip veranderen niet, maar de tijdsgeest waarin ze leven wel. Mijn strip toont dan ook het Poperinge van het moment waarop het getekend werd. Zo komen er in de eerste verhalen nog winkels voor die ondertussen niet meer bestaan. In tussentijd zijn er 200 strips gedrukt en ik hoop deze allemaal te verkopen. Pas in een tweede fase zullen de strips in een aantal winkels in Poperinge te koop zijn. Voorlopig kunnen ze enkel besteld worden bij mijzelf of via familiekeikop@gmail.com. Die eerste 200 strips zal ik ook signeren, als extraatje bij de eerste strips”, voegt Doreen er tot slot nog aan toe.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier