Eerste roman van Nico Wille rolt van de persen

Nico Wille met zijn roman 'Melissa'. © Luc
Redactie KW

Het schrijven zit Nico Wille (45) in het bloed. Hij pende al enkele kortverhalen bijeen en een roman De film van Kyle Wilkinson, die nooit uitgegeven werden. Met zijn nieuwe roman Melissa zit hij duidelijk op het juiste spoor. Het boek is deels autobiografisch en een steuntje voor wie het niet makkelijk heeft.

In Melissa, een ode aan een onbeantwoorde liefde beschrijft Nico Wille de lotgevallen van schrijver Lucas Deschryver. Onderwerpen als verdriet en boosheid maakten van hem een succesvol auteur maar wanneer Lucas Melissa leert kennen, gaan de poppen aan het dansen en belandt het koppel in een behekst avontuur. “De roman bezit autobiografische ingrediënten. Daarnaast probeerde ik de spanning op te drijven met heel wat fictieve elementen.”

Nico werkte vroeger bij De Post maar een ziekte gooide roet in het eten. Hij zette zich aan het schrijven en doet dat vandaag nog, aan een tempo van 800 lijnen per dag. “Schrijven zit me van jongs af in het bloed. Het opent horizonten, je laat je fantasie de vrije loop of observeert de wereld. Daarvan breng je dan een verslag verpakt in een literair kleedje.”

Bevrijdend schrijven

“Schrijven zie ik ook als een stuk bevrijding, iets van je afschrijven helpt echt, het is een medicijn dat verlichting brengt. Dat ondervond ik ook tijdens mijn studentenjaren en op de werkvloer. Mensen pesten graag andere mensen en dan kan je heel vlug aan de grond komen te zitten. Het schrijven heeft me echt geholpen om er terug bovenop te komen.”

Niet opgeven

“Meteen is dit boek een boodschap voor al wie het niet makkelijk heeft en altijd in de hoek zit waar de klappen vallen. Geef niet op, er is altijd een uitweg! Ik volgde ooit ‘literaire creaties’ aan de Tieltse academie. In 2013 werd ik in Gent tijdens de Schrijfdag beloond met een prijs en een stuk publicatie door de Azerty Factory, een online kansenplatform voor debuterend schrijftalent. Dat betekende voor mij een ware boost. Ik kwam in contact met Katrijn Van Bouwel en die bleek weg te zijn van mijn schrijfstijl. Sindsdien houden we veel contact met elkaar. De schrijfmomenten die daarop volgden in Antwerpen brachten me in contact met Joy Anna Thielemans, Tom Lanoye, Sanne Nuyens, David J. Petersen en Tina Maerevoet.”

(LB)

Info: Melissa is te koop via www.shopmybooks.com. Per verkocht boek gaat er 0,50 euro naar Kom op tegen Kanker. Op vrijdag 14 juli (10-16 uur) is er een signeermoment in Dagbladhandel Smarnicka, Karel van Manderstraat 47.