Eerste Kortrijkse gamebeurs krijgt zeker vervolg

Jongeren nemen het in teams van 3 of 4 tegen elkaar op. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Afgelopen weekend vond in de Kortrijkse Xpo de eerste gamebeurs van Vlaanderen plaats. Op de 1UP Conference en Expo konden zo’n 3.000 bezoekers hun ding doen. “Dat zijn er dubbel zoveel als waar we op gehoopt hadden”, vertelt een uiterst tevreden Dave Van De Maele, organisator van het evenement. Ook wij gingen een kijkje nemen.

“In mijn stoutste dromen had ik gehoopt op een 2.000 bezoekers”, gaat Dave verder. “Uiteindelijk zijn dat er 3.082 geworden. Dat waren mensen die professioneel bezig zijn in de gamingindustrie, maar evengoed families met kinderen. Zelfs burgemeester Van Quickenborne kwam langs met zijn dochter Bo.” De meeste bezoekers waren heel positief over het evenement. “Uiteraard heb ik nu een waslijst aan dingen die beter kunnen. Maar het zijn allemaal kleine zaken. Zo was het restaurant in de hoek van de zaal heel moeilijk te vinden en mensen zouden volgend jaar wat meer winkeltjes willen zien waar ze bijvoorbeeld een spelletje kunnen kopen.”

Tweede editie

Er komt dan ook zeker een vervolg op dit succesverhaal. “Ik heb heel veel reacties gekregen, ook van internationale spelers die volgend jaar mee op de kar willen springen”, vervolgt Dave. “Bovendien sturen we deze week nog een enquête uit om zoveel mogelijk feedback te verzamelen. Een tweede editie komt er dus zeker, wellicht opnieuw in februari. We denken erover na om de expo ook op zondag te laten doorgaan en ook een tweede hal is een optie. Maar dat is uiteraard nog niet zeker. We gaan eerst met de mensen van Kortrijk Xpo rond de tafel zitten om te kijken wat mogelijk is.” Dave begint dus deze week al aan de organisatie van de volgende editie.

Ook de Kortrijkse burgemeester bezocht de beurs en was laaiend enthousiast.
Ook de Kortrijkse burgemeester bezocht de beurs en was laaiend enthousiast.© AN

Ook wij gingen op zaterdag even langs en liepen niet enkel gamers tegen het lijf. Verschillende cosplayers namen er immers deel aan een wedstrijd. Cosplay is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. Ze maken die meestal zelf en brengen dus de personages uit de computerspelletjes tot leven. Ilja Faes en zijn vriendin Nathalie Metselaar hadden zich bijvoorbeeld uitgedost als Gerrat of Rivia en Ciri uit het populaire spel The Witcher. “Onze personages zijn broer en zus, een kusje zit er vandaag dus niet in“, lacht Ilja.

“We hadden van de beurs gehoord via andere gamers en waren wel nieuwsgierig”, vertelt zijn zus. “Bovendien wilde ik al lang eens meedoen aan een catwalk (een wedstrijd waarbij de cosplayers hun zelfgemaakte kostuums showen aan publiek), maar ik durfde niet. En hier is er niet al te veel volk (lacht).” “Maar we zijn hier niet om te winnen hoor, eerder voor de ervaring. Je werkt gemiddeld een half jaar elke dag aan een goede cosplay, dus er komt wel wat meer bij kijken. Al zou winnen wel mooi meegenomen zijn natuurlijk”, aldus Ilja. Over de expo zelf zijn de twee ook heel positief. “Alles is hier zo mooi aangekleed en verlicht. Wij doen veel beurzen, maar dat zien we niet dikwijls.” Enkele uren later kregen de twee een eervolle vermelding voor hun kostuums.

Virtual reality

De winnaar van de catwalk lijkt zo van een computerscherm gespat te zijn. Enzo Welvaert (27) uit Assenede nam nog maar voor de tweede keer deel aan een wedstrijd en had de overwinning dan ook niet zien aankomen. “Ik was wel een beetje bang om het podium op te gaan. Maar gelukkig ziet niemand mijn gezicht, dus dat helpt“, lacht hij.

Enzo doet al 4 jaar aan cosplay en werkte 5 maand elke dag 6 uur aan zijn kostuum.
Enzo doet al 4 jaar aan cosplay en werkte 5 maand elke dag 6 uur aan zijn kostuum.© AN

Naast cosplayers zijn er op de beurs ook heuse atleten te vinden. Zij worden net zoals een gewone sporter gesponsord, maar in hun geval is dat om te gamen. E-sports is nog niet zo bekend in ons land, maar sommige jongeren verdienen er al hun boterham mee. Enkelen van hen speelden onder massale belangstelling op een podium tegen een willekeurige uitdager. Hun vooruitgang was te volgen op groot scherm.

Ilja Faes en zijn vriendin Nathalie Metselaar als Gerrat of Rivia en Ciri uit het populaire spel The Witcher, hun zwaarden blijken gelukkig niet echt te zijn.
Ilja Faes en zijn vriendin Nathalie Metselaar als Gerrat of Rivia en Ciri uit het populaire spel The Witcher, hun zwaarden blijken gelukkig niet echt te zijn.© AN

Tot slot konden kinderen en volwassenen verschillende games uittesten. Vooral virtual reality, waarbij deelnemers een bril op krijgen en zich zo in het game wanen is erg populair. Maar ook games waarbij je moet dansen of andere bewegingen moet maken zitten in de lift. De tijd dat een computerspelletje spelen vanuit de luie zetel gebeurde is dus definitief voorbij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier