Een nostalgische trip naar ‘Coentjes’ kruidenierswinkel in Sint-Eloois-Winkel

EEn foto uit de oude doos: de familie Decoene - Bossue in de winkel in de Kasteelstraat. (Foto JS)
Redactie KW

De heemkundige kring Wynckel-Capelle organiseert op zaterdag 21 en zondag 22 april de tentoonstelling ‘Winkels van vroeger en nu’ in De Link aan het Dorpsplein. Een van die winkels, waar je op de expo foto’s zult van terugvinden, is de kruidenierszaak Decoene. Deze werd in 1920 gesticht en van 1951 tot 1980 gerund door wijlen Jozef Decoene en de nu 86-jarige Lusette Bossu.

In 1920 begon Maria Lagae, echtgenote van Alfons Decoene, een snoepwinkel in de Kasteelstraat (kant onpare nummers). Later werd het een kruideniers-, groenten- en fruitwinkel. Hun zoon Jozef Decoene was zelfstandig vlasser, maar toen de vlascrisis begon werd hij groentehandelaar op de ‘vroegmarkt’ in Kortrijk. In 1951 trouwde hij met de Française Lusette Bossu en samen zetten ze de kruideniers- en groentezaak van hun ouders voort, maar dan in een nieuw gebouwde winkel aan de overkant van de oude winkel, waar Lucette nog altijd woont. Toen Jozef in 1976 aan een slepende ziekte overleed, stopte Lusette met de zaak en ging ze uit werken.

Boerenbond

“Mijn ouders – pa was een Vlaming, ma een Française – woonden in Jumel in het Franse departement de Somme”, zegt Lusette. “Maar op mijn 16de verbleef ik bij de zus van mijn vader in Hooglede. Ik kon toen amper enkele woorden Vlaams, maar wilde toch werk zoeken. En ik vond een job in Sint-Eloois-Winkel in het toenmalig café De Boerenbond, op de hoek van de Oekense- en de Kloosterstraat. Nee, niet om de klanten in het café te bedienen, maar wel om voor de kinderen te zorgen.”

“De bazin vertelde wel aan de klanten dat ze een Frans meisje had, die op haar kinderen paste en de klanten wilden natuurlijk dat Frans meisje leren kennen. En zo ben ik al vlug in het café beginnen bestellen, waar ik Jozef Decoene leerde kennen. Drie jaar later ik was toen 19 jaar trouwde ik met hij, die toen al 39 was. Ik herinner me dat er maanden vóór we trouwden over die 20 jaar leeftijdsverschil tussen Jozef en ik nogal wat geroddeld werd. ‘Trouw niet met die vent, hij zal wel al lang een lief hebben op de vroegmarkt’, zeiden ze. Ik ben dan eerst nog zes maanden bij mijn tante in Hooglede gaan wonen en pas dan trouwden we.”

Lusette van Coentjes

Lusette en Jozef trouwden op een zaterdag. “De zondag deden we de winkel al weer open. Een huwelijksreis was er niet. Drie keer in de week trok Jozef ‘s morgens om 4 uur al naar de vroegmarkt in Kortrijk (jaren later had die plaats vanaf 13 uur ‘s middags) om er voor onze winkel verse groenten en fruit aan te kopen.”

Lucette Bossu baatte van 1951 tot 1980 de kruidenierszaak uit. (Foto JS)
Lucette Bossu baatte van 1951 tot 1980 de kruidenierszaak uit. (Foto JS)

“Ik was ook al vroeg in de weer om de winkelrekken aan te vullen en de winkel in orde te zetten tegen dat de eerste klanten binnenkwamen. Ik stond er de hele voormiddag meestal alleen voor. Jozef en ik hadden een erg goed beklante winkel, zeg maar een kleine bazaar waar behalve textiel zowat van alles te koop was. Nu nog altijd zijn er oudere mensen die met heimwee terugdenken aan ‘Coentjes kruidenierswinkel’ waar ze hun dagelijkse inkopen deden of aan ‘Lusette van Coentjes’ zoals ze mij noemden.”

Huis van Oostenrijk

Lusette stond altijd met plezier in de winkel. “Al was het soms wel heel zwaar, zeker toen onze drie kinderen Lut, Sien en Ka er kwamen. Ook omdat de winkel enkel van de zondagmiddag tot de maandagnamiddag gesloten was. Maar ik was graag onder de mensen. Coentjes kruidenierswinkel was niet alleen een bloeiende en goed beklante winkel, maar ook vaak een ‘huis van Oostenrijk’, waar klanten al eens bij een tas koffie bleven plakken in de keuken om een babbeltje te slaan, ook al moest ik nog klanten bestellen. Zeker de zondagvoormiddag na de mis.”

Jozef stierf in 1973 op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. “Ik was toen nog maar 44 jaar. Met drie kinderen was het onmogelijk de winkel verder open te houden. Ik ben er dan mee gestopt. Op mijn lauweren rusten zat er niet in en ik ben dan gaan werken. Eerst enkele maanden bij Vandemoortele in Izegem, vervolgens een tijdje bij Barco en tenslotte bij de Leiewerken, waar ik met brugpensioen ging en waar men mij uitwuifde met een mooi afscheidsfeest in de Marquette in Marke. Maar ik denk nog vaak terug aan mijn kruidenierszaak. Zeker als ik soms naar een supermarkt ga en er soms groenten zie waarvan de bladeren al een beetje verslenst zijn. Bij Lusette van Coentjes zou men dat nooit gezien hebben, onze groenten waren altijd supervers!” (IB)

Expo ‘Winkels van vroeger en nu in De Link, op zaterdag 21 april van 14 tot 19 uur en zondag van 10 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier