Dyscordia van een Kooigems podium naar een Zweedse studio

Dyscordia met v.l.n.r. Guy Comeene, Wouter Nottebaert, Piet Overstijns, Wouter Debonnet, Martijn Debonnet en Stefaan Segers. (Foto EDB)
Redactie KW

Metalgroep Dyscordia staat vrijdag 29 juni om 19 uur op het podium in Kooigem. De band brengt er zijn laatste concert voor de zomer, daarna gaat alle aandacht naar de nieuwe cd.

Alcatraz, Graspop, Summer Breeze in Duitsland, Dokk’em Open Air in Friesland: één voor één grote metalfestivals waar Dyscordia al op het podium stond. “Maar we kregen ook al heel mooie plaatsen op de affiche van kleinere festivalletjes”, vertelt Martijn Debonnet.

“Het belangrijkste voor ons is wel dat we trouwe fans hebben. Ze verenigden zich en noemen zichzelf de Dyscordia Army Fan Base. Ze zijn met 500 en op elk optreden is er wel een vaste kern van 150 fans mee.”

Laatste voor de zomer

Vrijdag komt Dyscordia naar het zomerconcert in Kooigem, voor hen het laatste voor de zomer. De groep wil zich nu volledig richten op de nieuwe cd en plande bewust minder optredens. In het najaar staan er wel nog enkele optredens gepland, onder meer in Duitsland. “We willen er zeker nog enkele concerten bij in Nederland en Duitsland.”

Zes sterke karakters

Dyscordia bestaat uit zes man uit het zuiden van West-Vlaanderen en werd opgericht in 2010. De zes leden waren allemaal spilfiguren van andere bands. “We waren alle zes ‘trekkers’, sterke karakters, maar dat werkt wonderwel. We spelen nog altijd met dezelfde bezetting als bij de oprichting.”

Piet Overstijns (48) woont in Rollegem-Kapelle en zorgt als zanger voor de power metal vocals. “Hij zingt dus echt melodieën”, legt drummer Wouter Debonnet (36) uit, die zelf recent naar Otegem verhuisde. Zijn broer Martijn Debonnet (40) speelt gitaar en doet de achtergrondzang, bij hem in Gullegem is ook de repetitieruimte. Menenaar Guy Comeene is de sologitarist, Wouter Nottebaert (40) uit Moen is bassist en doet achtergrondzang. Stefan Segers (31) uit Izegem speelt ook gitaar en grunt. “Dat is dus de diepe grafstem”, leggen de bandleden uit. “Het unieke aan Dyscordia is de symbiose tussen de twee krachtige stemmen. Dat is ons handelsmerk.”

De mannen van Dyscordia willen alles rustig aanpakken en niet te ver springen. “We willen geen beslissingen nemen waar de band aan kapot gaat. We zijn een van de weinige bands die zichzelf kan onderhouden en dat willen we zo houden.”

Lokaal sterk staan

“We hebben voornamelijk geprobeerd om lokaal heel sterk te staan. Nu hebben we wel zin om andere terreinen te verkennen. Als we onze fanbase nog wat kunnen uitbreiden, hebben we een mooie basis om door te werken.”

“Onze eerste prioriteit is nu ons volgend album financieren. We maken geen makkelijke muziek. Voor de opnames trekken we naar Zweden. Jens Bogren, een grote naam in de metalwereld, wordt de producer. We geven niet graag iets uit handen en als we dat doen, moet het perfect zijn.”

Dyscordia heeft al twee cd’s op het actief. “Van de eerste zijn er rond de 3.000 verkocht en van de tweede zijn al 2.000 fysieke kopies verkocht. Via online distributie zijn onze nummers al meer dan een miljoen keer beluisterd.” (Els Deleu)