Drummer en acteur Bert Huysentruyt wint Cultuurtrofee in Lendelede

Bert Huysentruyt. © (Foto PC)
Redactie KW

Professioneel drummer en acteur Bert Huysentruyt wint de Cultuurtrofee 2017. Omdat hij via zijn acteren en musiceren als ex-inwoner Lendelede ver buiten de gemeentegrenzen bekendmaakt. De trofee wordt op zondagvoormiddag 18 februari in Den Tap uitgereikt.

Bert Huysentruyt is de zoon van Roger Huysentruyt en Myriame Verstraete en de broer van Griet uit Hoog Einde. Hij is de partner van Nina en de vader van Hugo (4) en Walter (20). Het gezin woont in Grimbergen.

Bert heeft het muzikale van thuis uit. Vader Roger is al zijn hele leven gepassioneerd door muziek, speelt nu nog in The Crooktown Jazzband en is één van de bezielers van de GL-Jazzclub. Moeder Myriame studeerde piano en speelt nog altijd in het trommelkorps van de harmonie Kunst en Eendracht. En zus Griet speelt contrabas in de harmonie en in Brassaholic. Het kon bijna niet anders of Bert moest toch iets van de muzikale microbe van zijn ouders erven. Hij trok eerst nog wel naar de Middenschool Sint-Vincentius, maar dat was niet zijn ding. “In plaats van ‘s avonds zijn lessen in te studeren op zijn kamer, zat hij muziek te schrijven”, zegt vader Roger. “We stuurden hem dan naar de kunsthumaniora in Gent. Daarna trok hij nog naar het conservatorium in Antwerpen.”

Trommels

“Zolang ik me herinner was ik al van kleins af bezig met trommels”, zei Bert in een recent interview in KW. “Mijn eerste trommel was er nog eentje die mijn moeder gekregen had van het trommelkorps toen ze trouwde.”

Nathalie Meskens noemde Bert ooit de meest gevraagde drummer van Vlaanderen en Helmut Lotti had het over de geniale muzikant die bruist van de ideeën en spelplezier. Hij was de vaste drummer van Gorki van wijlen Luc De Vos. “Een super toffe periode. En wat een simpele geniale en fantastische mens was dat.” Bert speelde ook bij Lady Lynn & Her Magnificent Seven, Guido Belacanto, Het Zesde Metaal, Nathalie Meskens, Pieter Embrechts, Buurman, Helmut Lotti… En nu bij ‘Lenny & De Wespen’.

Bert kwam via het drummen in contact met de acteurswereld. Hij speelde in jeugdseries op Ketnet en VTM-Kzoom, deed mee in De Zonen Van As en Quiz me Quick en was de drummer in de film The Broken Circle Breakdown. Vorige zomer waren er opnames voor het derde seizoen van Kosmoo en De Infiltrant en er komt een vierde seizoen van De Zonen Van As. In februari is er de première van ‘Hells Bells’ met Ben Segers, Dominique Mondelaers en Lucas Van den Eynde. Het verhaal over een metalband op leeftijd. En dan volgt nog een eigen voorstelling over trommelen, een familievoorstelling die hij uitwerkte met Nic Balthazar, die ook verzot is op drummen.

Vijf verenigingen

Berts kandidatuur werd voorgedragen door de GL Jazzclub, de Gezinsbond, Unizo, het Davidsfonds en de KWB. De motivatie was zo goed als unaniem dezelfde. Behalve wat wij al opsomden hadden ze het ook nog over Berts ‘knappe kop’ en stem in tv-reclamespotjes voor allerlei bekende merken. “Hij is een artiest in de ruimste zin van het woord, een culturele duizendpoot en een waardige culturele ambassadeur voor Lendelede“, luidde het.

Bert was maandagavond nog te gast bij Van Gils & Gasten op Eén, samen met Ben Segers, in het kader van de voorstelling ‘Hells Bells’. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier