Droeksje krijgt standbeeld op domein Hoge Dijken in Roksem

Redactie KW

Het beeld, gemaakt in brons naar een tekening van Elke Vancouillie , is een initiatief van Erfgoedkring8460. Het werd deze morgen onthuld door voorzitter Koenraad Blontrock en burgemeester Peter Velle.

Droeksje was de roepnaam van Ludovic De Rouck. Hij werd op 5 maart 1851 in Zerkegem geboren als zoon van de ongehuwde Rosalie Van Daele. Toen het kind 20 maanden was, trouwde zijn moeder met Roksemnaar Ludovicus Derouck en wordt haar zoon door haar echtgenoot erkend. Vandaar zijn familienaam Derouck.

Tovenaar

Uit de volksverhalen van Droeksje, die opgroeide op een steenworp van domein De Hoge Dijken waar zijn leefwereld was, weten we dat hij nogal straffe stoten uithaalde. Hij stond bekend als tovenaar die macht had over dieren, vooral ratten. Hij zou ooit, toen hij een man een hond zag doorslaan, gezegd hebben: “Je mag gie da nie doen, je doe gie da beestje kwoad. Je got er morgen vele meugen doad doen.” En ‘s morgens zat het huis van die man vol met ratten.

“We ontdekten het verhaal van Droeksje via André Van Poucke die ons vroeg om eens iets over de man te schrijven in ons jaarboek van 2015”, vertelt Koenraad Blontrock. “Van Droeksje vonden we een beschrijving, gemaakt toen hij in 1871 het verkeerde lotje trok en soldaat werd. Daarin staat: hij is 1,60 meter groot, heeft een ovaal gezicht met hoog voorhoofd, bruine ogen, zwart haar, een dikke neus, ronde kin en kleine mond.”

Met die gegevens ging Elke Vancouillie aan de slag en Droeksje werd opnieuw geboren. Nu staat hij te pronken nabij de plak waar hij opgroeide en zijn latere tovenaarskunsten uithaalde.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier