Drie pioniers blikken terug op dertig jaar Labadoux in Ingelmunster

Frans (midden) en zoon Johan (links) werden gehuldigd voor 30 jaar inzet op het Labadoux Festival. Ook Paul Verbrugghe ontving een aandenken. (Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Tijdens de officiële opening van het 30ste Labadoux Festival in de brasserie van ‘t JOC werden Frans en zoon Johan Vanlerberghe, samen met Paul Verbrugghe, in de bloemetjes gezet. Dit trio is al vanaf dag één erbij of al dertig jaar trouw op post.

Frans (82) en zoon Johan (56) Vanlerberghe wonen in de Weststraat op de Westwijk. Twaalf maanden lang of een jaar rond zijn ze in de ban van Labadoux, met natuurlijk als hoogtepunt het driedaags festival zelf waar ze allebei nog altijd heel actief voor zijn. Voor Frans zal het dit jaar even wennen worden, want Bertje Hannon – met wie hij zeker tien jaar lang voor controle aan de vip-ingang stond – is overleden. Frans zal ander gezelschap krijgen. De kranige tachtiger is geen lastig persoon, maar toch zal het een aanpassing zijn. “Bertje en ik vormden een sterk duo”, zegt Frans. “We kenden elkaar al zo lang. Ik haalde zijn eten voor ‘s middags en ‘s avonds. We waren op elkaar afgestemd aan die VIP-ingang. Hij is er niet meer bij, maar hij blijft in mijn gedachten.”

Met de bromfiets

Niet enkel Frans en Johan hebben een boontje voor Labadoux. Ook zoon Andy uit de Bollewerpstraat werkt al jaren mee als besteller in de VIP-bar. Vanaf de start of de eerste uitgave waren Frans en zijn echtgenote wijlen Edith Vanthuyne van de partij. “We vieren 30 jaar Labadoux. Mijn moeder maakte er vijftien mee, net de helft”, zegt zoon Johan. Frans knikt: “Edith en ik waren er al bij sinds de eerste uitgave. Het was nog Labadoux Kultuurschok aan café Fagot. Edith en ik hielpen onder andere opruimen. We leerden nieuwe mensen kennen en gingen een jaar later opnieuw mee helpen. Ook na het overlijden van mijn vrouw bleef ik actief bij Labadoux.”

Johan is verantwoordelijk voor het ophalen van een ruim deel van de sponsoring. Met zijn bromfiets rijdt hij kilometers ver om sponsoring op te halen voor het festival. “Dit jaar heb ik in veertien dagen tijd zo’n vijftig sponsors bezocht. Ik haalde bedragen op van 50 tot zelfs 400 euro en naturaprijzen. Bepaalde handelaars geven bloemen om op de tafel te zetten of zorgen voor sierplanten. Tel je alles bij elkaar, dan is het al een aardig bedragje dat ik kan afgeven aan Labadoux.”

“In veertien dagen tijd heb ik in m’n eentje zo’n vijftig sponsors bezocht”

“Dit jaar verliep de sponsoring vlot. Er valt wel eens een zaak weg, maar ik zoek dan een andere sponsor. Een voordeel is dat ik in ploeg werk bij Fremach (vroeger Structuplas) in Izegem, waar ik nu al 38 jaar aan de slag ben. In de namiddag vind je vlugger iemand terug in de winkel, dan dat je in de vooravond moet gaan. En na al die jaren kennen de handelaars mij al een beetje. Zien ze mij toekomen, dan weten ze dat het voor een nieuwe uitgave van Labadoux is.”

Oudste medewerker

Frans en Johan maakten de verhuis naar het Mandescircuit en later naar de festivalweide langs de Trakelweg mee. “Ik herinner mij nog één editie dat Labadoux werd uitgeregend. Schoenen Devolder verkocht in enkele dagen tijd nog nooit zoveel laarzen”, lacht Frans.

“Sinds de Mandes ben ik verantwoordelijk voor de parking. Mijn collega-parkeerwachters en ik maakten al veel mee hoor. Iedere chauffeur weet wel iets te vertellen om te mogen doorrijden. Enkel door vriendelijk te blijven, bereik je iets en blijft de discussie beperkt. Ondanks mijn hoge leeftijd – ik ben de oudste medewerker van alle medewerkers – sta ik nu nog altijd aan de parking van de vip en artiesten aan de Trakelweg.”

Johan neemt vakantie op zijn werk rond Labadoux. “Ik help bij de opbouw, ontvang de medewerkers, zit in het secretariaat voor de bandjes, enz. Ik heb mijn handen vol tijdens deze driedaagse”, bekent hij. Wat is het mooiste aan 30 jaar Labadoux? “Dat we veel nieuwe mensen leerden kennen en dat we ieder jaar uitkijken om bepaalde mensen terug te zien. Mensen die trouw blijven afkomen. Labadoux is qua sfeer en vriendschap zo speciaal”, bekennen vader en zoon.

Welke groepen willen ze zien? Johan: “Ik probeer toch enkele minuten van de optredens van The Chieftains en Ozark Henry mee te pikken.” (Patrick D.)

Info: vrijdag 4, zaterdag 5, zondag 6 mei – www.labadoux.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier