“Die angst voor het onbekende is nog steeds brandend actueel”

Achteraan staan regisseur Bernard Decock, Christophe Van Asten, Hanne Dierick, Martine Degraeve, Jef Depaepe, Hugo Lefebvre, Griet Van Nieuwenhove en Filip Deprez. Vooraan zitten Jef Biesbrouck, Emma-Marie Decock en Stoffel Van Boeckxsel. © EDB
Redactie KW

Vanaf 13 april pakt toneelvereniging De Gebroken Spiegel uit met ‘Bal van de Pompiers’, een verrassend actueel stuk van zestig jaar oud. “De betekenis van het stuk kan perfect toegepast worden op de samenleving vandaag”, klinkt het bij regisseur Bernard Decock.

Bal van de Pompiers is een stuk van Zwitsers auteur Max Frisch, in een vertaling en bewerking van Filip Vanluchene, die uit Kuurne komt en in Marke woont.

“Het oorspronkelijk stuk ‘Biedermann und die Brandstifter werd in 1958 geschreven maar er moest weinig aan veranderd worden”, stelt Bernard Decock uit Kuurne, die al voor de tweede keer regisseert bij De Gebroken Spiegel. “Het is een stuk met een universele waarde en betekenis en kan perfect weerspiegeld worden naar onze tijd, hoewel de terreuraanslagen die nu gebeuren niet meer op dezelfde ‘ambachtelijke’ manier gebeuren als vroeger.”

Het stuk speelt zich af in een stad die geteisterd wordt door een reeks aangestoken branden. Mijnheer Biedermans, een gerespecteerd zakenman vindt dat ze de brandstichters zouden moeten ophangen, maar als er op een zekere dag een leurder voor zijn deur staat, laat hij deze bibberend binnen. De angst dat men hem zou verwijten geen goed mens te zijn, zit er dik in. Kort daarna gaat het huis van de zakenman in vlammen op.

“De sterkte van het stuk is de bovenlaag waarmee je kan lachen in combinatie met de onderliggende betekenis die erin verborgen zit. De angst voor het onbekende is vandaag nog altijd actueel, denk maar aan de vluchtelingen, die de onbekende mensen in onze maatschappij zijn”, duidt Bernard. “Voor ‘Bal van de Pompiers’ wordt er in de zaal zelf gespeeld. Het is een andere benadering. Het publiek zit zeer dicht bij wat er gebeurt.”

Bij de Gebroken Spiegel staat de gekende cast op scène in ‘Bal van de Pompiers’. Het enige nieuwe gezicht is Emma-Marie Decock, een 20-jarige studente Godsdienst-Engels, die uit jeugdtheater Scherven komt en vorig jaar ook aan de gemengde productie meewerkte. (EDB)

Info: De voorstellingen vinden plaats in oc De Wervel op vrijdagen 13 en 20 en zaterdagen 14 en 21 april, telkens om 20 uur. De toegangsprijs bedraagt 9 euro. Reserveren kan via https://reserveren.degebrokenspiegel.be of via 056/201509 of 056/214462.

(EDB- foto EDB)