Derde URB – Urban Art Festival Brugge palmt hele stad met jongerencultuur in

Van vrijdag 30 maart tot en met zondag 1 april verwent Het Entrepot de jeugd met tal van activiteiten. © svv
Redactie KW

Van vrijdag 30 maart tot en met zondag 1 april verwent Het Entrepot de jeugd met tal van activiteiten in de binnenstad, maar ook erbuiten. Dit driedaagse initiatief mag gezien worden als een ware triomf voor de plaatselijke jongerencultuur.

Met het URB – Urban Art Festival wil Het Entrepot vooral Brugge als grootstedelijke stad positioneren en de stroom aan creativiteit die hiermee gepaard gaat. “Drie dagen lang bombarderen we Brugge met gedurfde, eigentijdse exposities, muziek, performances, dansgekte en inventiviteit onder welke vorm ook”, onderlijnt Franky Demon (CD&V), voorzitter van de Raad van Bestuur van Het Entrepot.

Drie hoofdlocaties

Er zijn drie hoofdlocaties: Het Entrepot, Villa Bota en De Tank. Het grasplein van Het Entrepot (Binnenweg 4) wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot het URB-plein. Daar horen een lentebar met urban drinks, een buitenterras, een do it yourself-barbecue, burgers, dj’s en een skate contest bij. Bovendien is er een urban market met workshops van lokale jongeren als Timothy Verlinde, Charles Degeyter en Victor Verhelst. “Er komen ook sportactiviteiten en springkastelen, waarbij je jezelf als Miley Cyrus kan profileren”, zegt Wannes Fremaut, inhoudelijk coördinator van Het Entrepot. “Op vrijdagavond zetten onze buren van jeugdhuis Comma een avond op rond de plaatselijke hiphopscene.”

Twee exclusieve workshops

In Villa Bota, gelegen aan het Koningin Astridpark, komt er een URB Soundlab. Daar zal de EMS Synthi 100 centraal staan. Deze gigantische analoge, digitaal hybride synthesizer uit de jaren zeventig komt rechtstreeks over van Studio Deewee van de gebroeders Stephen en David Dewaele van Soulwax. “Tien gelukkigen krijgen de kans om er op zaterdag mee te leren werken tijdens twee exclusieve workshops”, legt Fremaut uit. Andere geïnteresseerden kunnen om 17 uur een demo met deze Synthi volgen. Om 20 uur is er een live-improvisatiesessie met de muzikanten Milan W., Jürgen De Blonde en Floris Vanhoof.

Nog in Villa Bota vindt in het URB Soundlab een platenbeurs plaats, waar eigenzinnige Belgische platenlabels hun zeldzame cassettes, elpees en handmade artwork te koop zullen aanbieden.

Ruimte voor experiment

De Tank (Burg 4) wordt de ruimte voor experiment. “Daarom plaatsen we er ook onze Anything Can Happen-bar, kortweg ACHbar, een beetje vergelijkbaar met de Milkbar uit de filmklassieker A Clockwork Orange”, verklaart Fremaut. “De jonge Brugse kunstenaar Mauritz Verlinden – trouwens een resident van De Tank – zal deze plek omtoveren tot een megalomane fantasiewereld die het midden houdt van een conceptbar, een concertzaal en een expositieruimte. Daar zullen het hele weekend lang surprise acts hun opwachting maken. Ondertussen zal iedereen kunnen proeven van het exclusieve URBier en tapas van chef Hermes Vanliefde van het Brugse restaurant Rock-Fort.”

Wie het centrum verkent, zal kunnen gebruikmaken van de URB-fietstaxi

Naast concerten en andere performances kun je op zondagnamiddag in De Tank ook getuige zijn van verschillende Katertalks van creatievelingen als Julian Devos (comma.world), Jules Gahide (KERK & Nest) en Dalila Hermans (Charlie Magazine en Zwart). Zij zullen verbaal de degens kruisen rond het thema stedelijke creativiteit.

“Met URB – Urban Art Festival Brugge trekken we ook de binnenstad in tijdens een cafétoer die we koppelen aan late night shopping“, aldus Fremaut. “We raden iedereen aan om met een stadsplan en de URB-stempelkaart op stap te gaan en zoveel mogelijk van de in totaal achttien URB-locaties te bezoeken. Wie drie cafés en evenveel shops frequenteert en in totaal zes stempels verzamelt, krijgt in onze ACHbar een gratis URBier met bijbehorend tapasbordje. Wie het centrum verkent, zal bovendien kunnen gebruikmaken van de URB-fietstaxi. GreenRides Brugge voorziet het hele weekend in gratis vervoer tussen alle URB-locaties. Het enige wat je moet doen, is de fietstaxi bellen op het nummer 0478 51 41 15.”

Op zaterdagavond is in de Factor Club (Kraanplein 6) een party met enkel vrouwelijke dj’s. Sanne de Muynck van BLVRD Magazine is het eerst aan zet.

(svv)

URB – Urban Art Festival Brugge vindt plaats op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart en zondag 1 april. Alle evenementen zijn gratis, behalve de workshops met de EMS Synthi 100. Die workshop kost 25 euro per persoon. Inschrijven kan via urb@hetentrepot.be. Het volledige programma en alle praktische informatie vind je trouwens op www.urb.be.