Delegatie uit Bethlehem neemt deel aan Heilig Bloedprocessie in Brugge

Stefan Vankerkhoven

Op Hemelvaartdag neemt een delegatie uit Bethlehem, aangevoerd door de burgemeester van deze Israëlische stad, deel aan de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Met de steun van de Nationale Loterij kunnen de organisatoren dit jaar een recordaantal kostuums vernieuwen.

Op donderdag 30 mei om 14.30 uur trekt de Heilig Bloedprocessie naar eeuwenoude traditie door de straten van de Brugse binnenstad. Dank zij de Nationale Loterij kon de vzw 75.000 euro besteden aan een verniewing van de processie, waaraan 1700 figuranten en 300 logistieke medewerkers deelnemen. Ruim 250 figuranten krijgen een nieuw kostuum. Dat is onder meer het geval voor de ‘Geboorte’ groep, met herders, kinderen, zangers en muzikanten. Ook de ‘mestrapers’ en de paardenmenners steken dit jaar in een nieuwe outfit.

Delegatie uit Bethlehem neemt deel aan Heilig Bloedprocessie in Brugge

Er wordt voor het eerst een delegatie uit Bethlehem verwacht, die voor de processie zal stappen. Ze bestaat uit de burgemeester van Bethlehem, drie raadsleden en twee priesters van verschillende religieuze gemeenschappen. “Traditioneel is de burgemeester van Bethlehem een christen“, zegt dr. william De Grootte, voorzitter van de vzw Heilig Bloedprocessie.

De delegatie wordt vergezeld door The Nativity Band, die elk jaar met Kerstmis muzikaal door Bethlehem trekt om de geboorte van Jezus Christus te herdenken. “Hiermee wordt de culturhistorische band tussen de relikwie en de geboorteplaats van Christus in de verf gezet”, aldus dr. De Grootte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier