Deerlijk krijgt nieuw jeugdhuis in voormalig lokaal van duikersclub

Jamie Lannoo, Matthias Vandeputte en schepen van Jeugd Carl De Donder op de locatie in de Harelbekestraat waar het nieuwe jeugdhuis zal komen. © DRD
Redactie KW

Goed nieuws voor de Deerlijkse jongeren, want vanaf juni krijgen ze weer een jeugdhuis. Het wordt ondergebracht in het voormalige lokaal van duikersclub Stringrays aan de Harelbekestraat.

Het was schepen van Jeugd Carl De Donder die het verrassende, maar heuglijke nieuws mocht bekend maken tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeentelijke jeugdraad. “De plaatselijke jeugd is al vele jaren vragende partij voor een jeugdhuis“, verduidelijkt schepen Carl De Donder. “Het vroegere jeugdhuis ‘t AxieDent sloot zowat tien jaar geleden de deuren en echte jeugdcafés zijn er ook al geruime tijd niet meer.”

“De nood aan een eigen ontmoetingsplaats bleef al die jaren bestaan. Vanuit die optiek en als alternatief voor een volwaardig jeugdhuis is in september 2016 het jeugdwerkinitiatief De Caravanne opgestart. Met de steun van de jeugdraad bouwden enkele enthousiaste jongeren een caravan om tot een rijdende bar. Het pop-up jeugdhuis De Caravanne op de site van het oude Gaverbad was hiermee een feit. Ook in 2017 was De Caravanne tijdens de zomerweekends weer een ontmoetingsplaats voor de Deerlijkse jongeren. Er werd in augustus ook een feestweekend op het getouw gezet met tal van geslaagde activiteiten.”

We willen ook een goede verstandhouding met de buren

Het succes van De Caravanne bleef ook bij het gemeentebestuur niet onopgemerkt. “Het pop-up jeugdhuis floreerde, het was een prima initiatief voor onze jongeren”, gaat Carl De Donder verder. “Het was duidelijk dat er in Deerlijk absoluut nood is aan een ontmoetingsplaats voor onze jongeren. De koppen werden bij elkaar gestoken en de zoektocht naar een geschikte locatie kon beginnen. Het zoeken werd al snel beloond, want pal in het centrum hebben we een geschikt pand gevonden. Het nieuwe jeugdhuis komt op een boogscheut van het gemeentehuis in het voormalige lokaal van de duikersclub in de Harelbekestraat. We hebben het pand al bezocht met de verantwoordelijken van het pop-up jeugdhuis en de reacties waren unaniem lovend.”

Ideale locatie

“Het pand is ideaal gelegen”, verduidelijkt Jamie Lannoo, die samen met Matthias Vandeputte en Dorian Vercruysse tot de trekkers van het initiatief behoort. “Het is een supermooie locatie. Ook de grote tuin biedt tal van kansen om buitenactiviteiten te organiseren. Met de ondersteuning en de financiële hulp van de gemeente gaan we voluit voor de oprichting van een waardig jeugdhuis. Het wordt een echte ontmoetingsplaats waar de Deerlijkse jeugd kan samenkomen om wat te drinken, te vergaderen, te studeren, een workshop te volgen… We willen ook een goede verstandhouding met de buren en gaan zeker in dialoog om correcte afspraken te maken. Samen met Formaat, de koepel van jeugdhuizen, de gemeente en de stuurgroep zal er een visietekst worden opgemaakt. Er komt ook een huishoudelijk reglement zodat alles vlot kan verlopen.”

Vanaf juni

Het is de bedoeling dat de jongeren zelf instaan voor de inrichting en uitbating van het jeugdhuis, dat allicht een naam zal krijgen via een wedstrijd. “We kunnen al rekenen op de medewerking van een groep vrijwilligers, maar het mogen er gerust nog meer zijn. Wie wil meewerken aan ons project, mag zich melden bij ons of bij de jeugddienst. Het is onze wens en ambitie om te kunnen openen in juni, waarna een officiële opening volgt begin juli”, rondt Jamie Lannoo af.

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier