De Schakel opent seizoen met nieuwe zitjes en nieuw tapijt

Schepenen Pietro Iacopucci, Rik Soens en Peter Desmet (vlnr.) met directeur Esther Maas in de nieuwe zitjes van de schouwburg. © DJW
Redactie KW

De schouwburg van cultuurcentrum De Schakel steekt in het nieuw. Het gedeelte van de toeschouwers kreeg een volledige infrastructuuropfrisbeurt. Dat was zeker nodig, want de vorige was eigenlijk volledig versleten en dateerde van 1997.

“De vernieuwing was broodnodig. De stad investeerde daarom in 40.000 euro nieuw tapijt en voor 190.000 euro in nieuwe zitjes”, aldus Schepen van Cultuur Pietro Iacopucci. “De vorige waren al ruim twintig jaar oud. En daarvoor had je de eerste van de opening in de jaren zeventig. Er is dus voor de derde keer in nieuwe inkleding van de publieksruimte in de schouwburg geïnvesteerd. Intussen zijn ook de buitenwerken begonnen met de ‘vergroening’ van de hoge, zwarte gevel van De Schakel. De werken zijn zowat halfweg en voorzien in een mooie aanplanting van groene elementen die aan het cultuurcentrum een frisse look zullen geven.”

Directeur Esther Maas voegt eraan toe dat er buiten een compleet nieuwe belettering komt. “De groene gevel plus de nieuw beletterde naam van het centrum zorgen zeker voor een nieuw gezicht voor De Schakel. De vorige zitjes waren een ontwerp van architect (wijlen) John Degroote. Hij zorgde voor een aangename sfeer en een goed gevoel met zijn zitjes. Daaraan hebben we ons gehouden met de vernieuwing. De groene kleur komt overigens terug in de stof waarmee de zitjes werden bekleed. Ook belangrijk: we hebben op het plafond van de publieksruimte rails aangebracht. Daar kunnen we gordijnen aan ophangen die voor kleinschalige producties worden dichtgeschoven, zodat je de publieksruimte verkleint en zorgt voor meer intimiteit en beleving bij wat er op de planken gebeurt. Die nieuwigheid zal het nog gezelliger maken.”

Bib Labo

Intussen denkt de stad volop na over de invulling van de vrijgekomen ruimte waar vroeger de stadsbibliotheek was ondergebracht. Daar zijn tot eind dit jaar artiesten, kunstenaars, zelf jonge ondernemers in spe bezig met ontwerpen, bedenken en vervaardigen. De ruimte kreeg de naam Bib Labo. De voorbije maanden kwam die al regelmatig in het nieuws wanneer er een of andere activiteit plaatsvond. Schepen Iacopucci: “Zeker tot eind 2018 blijft iedereen er bezig. Na afloop is het wachten op wat er de komende jaren mee zal gebeuren. De cafetaria in de foyer wordt drie jaar lang uitgebaat door een drietal jongeren. Zij verzorgen de recepties en de pauzes tijdens de opvoeringen met drankjes en eventueel hapjes.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier