De prenten van Spilliaert in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende

V.l.n.r. Robert Nouwen, directeur Erfgoedcollecties van de Koninklijke Bibliotheek Brussel, curator Xavier Tricot en directeur Cultuur stad Oostende Martine Meire. (Foto ML)
Redactie KW

Deze tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende toont een overzicht van de prenten en tekeningen van Léon Spilliaert uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Met ca. één miljoen stuks bezit het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België een grote en waardevolle verzameling kunstwerken op papier: tekeningen, gravures, etsen, houtsneden en lithografieën op zowel losse, bladen zowel op losse bladen als in albums of in boeken. Er zijn verzamelingen van Pieter Breugel tot Rik Wouters maar ook van Léon Spilliaert.

Uitzonderlijk

De weduwe van Spilliaert, Rachel Vergison, verkocht tussen 1956 en 1960 154 tekeningen aan het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek. Het fonds van zijn tekeningen en prenten is daarmee een van de rijkste en omvangrijkste van het Prentenkabinet.

Curator Xavier Tricot: “Het waren tekeningen die in het atelier van de kunstenaar waren achtergebleven. Hoewel vaak uitzonderlijk waren ze niet verkocht omdat ze niet overeenstemden met de verwachtingen van de handelaars, verzamelaars en musea van het werk van Spilliaert hadden in die periode. Dus geen eindeloze vergezichten, verontrustende zelfportretten, volkse vissersvrouwen of sierlijke baadsters; maar wel intimistische, wrange of alledaagse tekeningen in een sober coloriet. Weinig commercieel en vaak klein van formaat, maar onmisbaar om de andere, meer persoonlijke Spilliaert te leren ontdekken.”

De expo kan maximaal drie maanden lopen omdat de prenten niet langer aan het, overigens gedempte, kunstlicht in de exporuimtes mogen blootgesteld worden. Daarna verdwijnen de tekeningen en prenten weer in de laden voor onbepaalde tijd. Dus een unieke kans om de veelal onbekende werken te bekijken.

Oeuvrecatalogus

De vele litho’s, tekeningen en etsen worden aangevuld met werken uit Mu.ZEE. Curator Xavier Tricot werkte rond de thema’s: interieurs en stillevens, familieleven, zelfportret, mythologie en literatuur, spleen, satire en karikatuur.

Naar aanleiding van ‘Léon Spilliaert, de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België’ geeft Pandora Publishers een nieuwe bijgewerkte editie uit van de oeuvrecataloog van de prenten van Léon Spilliaert van de hand van Xavier Tricot.

Volgend jaar komt er ook een Spilliaerttentoonstelling in Londen en Parijs. De tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen loopt tot 30 september 2018. Iedere dag van 14 tot 18 uur en op zondag ook van 10 tot 12 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier