‘De Knopendoos’ van Oostrozebekenaar Roland Derveaux in voorselectie Indie Awards

Roland Derveaux toont trots zijn recentste boek. © Foto CLY
Redactie KW

‘De Knopendoos’, de vierde roman van Roland Derveaux uit de Dentergemstraat, werd opgenomen in de voorselectie van de Indie Awards. ‘Indie’ staat voor ‘independant’, omdat alleen schrijvers die hun boek in eigen beheer uitbrengen in aanmerking komen.

Het is niet de eerste keer dat Roland Derveaux de krantenkoppen haalt. De 74-jarige auteur studeerde algemene kennis economie en bekwaamde zich in tal van Europese talen. Hij groeide op tussen de roterijen van de Leiestreek en zag hoe het naoorlogse West-Vlaanderen zich in sneltempo economisch ontwikkelde. De streek kreeg zelfs de bijnaam ‘Texas van Vlaanderen’. De auteur noemt zich het liefst een plezierschrijver, omdat hij pas na een volledige loopbaan in de houtsector debuteerde. Dat heeft sporen nagelaten in zijn werk, waarin bomen en houtbewerking een grote rol toebedeeld krijgen.

Voor vrije kunstenaars

Hij debuteerde in 2012 met het jeugdverhaal ‘Boompje Bou’. Begin 2015 verscheen zijn eerste roman ‘De Barst in De Beitel’. Daarna volgde snel een soort vervolgverhaal met ‘Storm over De Beitel’ en het sluitstuk van de trilogie ‘Leve De Beitel’ dat in 2016 verscheen. Intussen is de schrijver met ‘De Knopendoos’ aan zijn vierde boek toe.

Wellicht hebben weinig mensen gehoord over de Indie Awards, zodat we bij de auteur om wat toelichting vroegen. “In september van vorig jaar had ik daar voor de eerste keer iets over gehoord, toch genieten de Indie Awards in de Engelstalige wereld al langer enige faam”, legt Roland uit. “Eigenlijk houdt die organisatie zich bezig met de internationale bekroning van onafhankelijke bezigheden in alle mogelijke disciplines. Voor zover mij bekend is het de eerste keer dat ze plaatsvinden in het Nederlandstalig gebied en voorlopig alleen voor literatuur.”

“In februari kan het publiek stemmen voor de publieksprijs”

“Wanneer ik een boek klaar had, trok ik daarmee naar Brave New Books, waar het boek werd uitgegeven in eigen regie. Wat promotie betreft, vallen we als vrije kunstenaars nagenoeg uit de boot. Een initiatief als de Indie Awards kan ik als vrije kunstenaar alleen maar toejuichen. Toen ik via een melding op internet vernam dat er in Nederland voor de eerste keer een prijs in het leven werd geroepen voor vrije schrijvers heb ik niet geaarzeld om daaraan deel te nemen. De voorwaarde om mee te doen was eenvoudig: een boek in eigen beheer uitgegeven hebben in 2017. Ik heb dus de organisatie gevraagd of de wedstrijd ook openstond voor Vlaamse schrijvers. Het antwoord was positief en ik heb me meteen kandidaat gesteld met mijn laatste boek ‘De Knopendoos’.”

Publieksprijs

“Tot mijn grote verwondering kreeg ik in november al bericht dat de jury mijn werk op een longlist had geplaatst. Op 1 december begon een nieuwe jury de geselecteerde werken te lezen en voor mij is het nu wachten op hun oordeel. In februari kan het publiek stemmen voor de publieksprijs. De uitreiking zelf vindt op 14 april plaats in Amsterdam. Er zijn weliswaar geen geldprijzen aan verbonden”, besluit de enthousiaste Oostrozebeekse auteur.

Info en stemmen via theindieawards.nl

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier