De grootste editie ooit van De Tuin der Lusten in Roeselare

De vrijwilligers en artiesten die meewerken aan De Tuin der Lusten zien het alvast volledig zitten. De circustent op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt is maar een van de vele hotspots tijdens het festival. (Foto SB) © (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Komend weekend is het sociaal-artistiek project De Tuin der Lusten toe aan de zevende editie, voor de tweede keer hangen ze hun karretje aan De Groote Stooringe. Van vrijdag tot en met zondag kun je in en rond de Onze-Lieve-Vrouwemarkt terecht.

De Tuin der Lusten is en blijft een festival dat grenzen verlegt. Waarbij culturele organisaties de samenwerking aangaan met minder vanzelfsprekende sociale organisaties om zo tot een unieke kruisbestuiging te komen. Daarbij is iedere editie anders. Ondertussen zijn ze van vrijdag 14 tot zondag 16 september aan de zevende editie toe. “De eerste plannen zijn ontstaan in 2016. In september werden de eerste contactmomenten en workshops georganiseerd. Een jaar later presenteren we het festival”, vertelt coördinator Kasper Verhelst enthousiast. “Goed voor 150 vrijwilligers, vijftien participatieve kunstproducties en drie dagen in plaats van twee met een joekel van een circustent op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt als een van de hotspots.”

Sprookjes

“De Tuin der Lusten is een festival zonder podium, want het hele festivalterrein is ons podium. We zijn ook trots om te zeggen dat 70 procent van het programma gloednieuwe creaties zijn, gemaakt door Roeselarenaars, op maat van het festival en de locatie. De omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwemarkt toveren we om tot een sprookjesachtige omgeving, een wereld vol wolven, duivels, trollen en heksen, maar ook veel zachtaardige feeën, wonderen, charmante prinsen en beeldschone prinsessen. Tientallen sociale organisaties en kunstenaars zochten vanuit hun eigen DNA naar sprookjes om te dleen. Er werden speeltuigen gemaakt, installaties, theaterproducties en… een boomhut.”

“Die boomhut is blijvend en zal na het festival niet afgebroken worden. Het is de eerste keer dat we met De Tuin der Lusten een permanente installatie creëren waar de bewoners van Krottegem de komende tien jaar van kunnen genieten. We hopen dat dit een ontmoetingsplaats wordt voor de hele wijk”, stelt Kasper.

Circusvoorstelling

Het artistieke plan werd geschreven door het circusgezelschap Collectif Malunés samen met De Spil en Bolwerk uit Kortrijk. “Het collectief brengt drie avonden lang om 19 uur de voorstelling ‘Forever Happily’ in de circustent. Daarbij steken zeven circusartiesten de draak met de clichés, zeemzoeterige boodschappen en archetypes die we kennen uit sprookjes.” Bij iedere voorstelling is er plaats voor 500 mensen, je betaalt 10 euro. Het is het enige waar je binnen het festival voor moet betalen, de rest is gratis.

Op vrijdag en zaterdag kan je vanaf 18 uur tot middernacht genieten van het festival met muziek en animatie, maar het hoogtepunt ligt natuurlijk op zondag wanneer De Tuin der Lusten als onderdeel van De Groote Stooringhe bloeit. Afspraak op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt, in café Breda of in de oude bibliotheek De Vriendschap. Die laatste locatie werd de afgelopen maanden gebruikt als werkatelier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier