De Gevleugelde Stad in Ieper pakt uit met nieuwe locatie

Foto DS
Redactie KW

Op het programma van de 15de editie van straattheaterfestival De Gevleugelde Stad staan opnieuw heel wat internationale groepen. Met de Heilige Familie is er ook een nieuwe locatie.

In het tweede weekend van de paasvakantie staat de 15de editie van De Gevleugelde Stad op het programma. Er komen 83 groepen uit 14 landen die in totaal 300 optredens brengen. “In de laatste tien jaar tijd is het aantal aanvragen verdrievoudigd”, weet organisator Jan Victoor. “In 2007 waren dat er 100, nu hadden we er 311. Daarvan konden we er slechts 83 selecteren. Ze komen vooral uit België, Spanje en Nederland. Rob en Miss Jane (VS) komen van het verst, op de hielen gezeten door Hercinia Arts Collective (Canada). We proberen een zo breed mogelijke waaier van straattheater aan te bieden: circus, mime, jongleren, theater, poppenspel en vuurspektakels.”

Heilige Familie

Nieuw voor deze editie is dat er met de Heilige Familie een nieuwe locatie is bijgekomen. De ingang is via de Eigenheerdstraat. “We waren vorig jaar al op zoek naar een extra site als aanvulling op het historisch centrum van Ieper en de Vestingen”, gaat Jan verder. “We hadden toen tijd te kort om dit concreet te maken, maar hebben er dit jaar werk van gemaakt. Het voordeel van de nieuwe locatie is dat het naadloos aansluit op de bestaande locaties en heel dicht bij ons zenuwcentrum in Het Perron gelegen is. We kozen voor deze school omdat er heel wat effen en verharde vierkante meter ter beschikking is. Bovendien hebben ze in de Heilige Familie ook grote ruimtes binnen die we in geval van regen (rode vlag, red.) kunnen gebruiken.” Heilige Familie-directeur Matthias Archie was meteen gastvrij. “Cultuur kunnen we alleen maar toejuichen. We zijn een creatieve school met kunst, mode en decoratie op de lessentabellen.”

“De nieuwe locatie sluit mooi aan bij het zenuwcentrum in Het Perron”

Antwoorden op de vraag wat de blikvangers zullen zijn voor 2018, kan medeorganisator Frank Poelvoorde niet. “In onze ogen is elke groep evenwaardig en het is trouwens ook een kwestie van smaak. Voor ons is de laatste editie altijd de beste en hopelijk slechter dan de volgende.”

In de afgelopen 15 jaar is de organisatie van De Gevleugelde Stad sterk geprofessionaliseerd. “In de beginjaren was het een beetje een onderonsje van bevriende straatartiesten en het CultuurCentrum”, pikt Jan in. “Nu is het professioneler en zijn we internationaal gegroeid. De contacten die we jaren geleden legden in Berlijn, het mekka voor straattheater, waren daar belangrijk voor. De komst van Stabfiguren en Grotest Maru waren de eerste doorbraak richting een ander en veelzijdiger festival. We hebben een budget van 100.000 euro. Dit is slechts een fractie van wat het zou kosten als we alle groepen zouden betalen. Dan zouden we al vlug op 750.000 tot 1 miljoen euro uitkomen.”

Nevenactiviteiten

“We beschikken over een kleine 100 medewerkers”, gaat Frank verder. “De keukenploeg kookt elke dag 1.000 maaltijden. Wie wil, mag onze goed geoliede ploeg trouwens nog komen versterken.”

Naast het straattheater zijn er ook nog nevenactiviteiten. “De wedstrijd voor fotografen, waarvan de tentoonstelling opende in Het Perron, is een vaste waarde. Dat kunnen we ook zeggen van onze vakbeurs op de bovenverdieping van Het Perron, waar 75 standen zullen staan”, aldus organisator Jan Victoor.

Straatheaterfestival De Gevleugelde Stad: vrijdag 6 april (20 tot 23.30 uur), zaterdag 7 april (14.30 tot 23.30 uur), zondag 8 april (14.30 tot 20 uur). Meer info: www.gevleugeldestad.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier