Davidsfonds Oekene blaast 75 kaarsjes uit

Het bestuur van het Davidsfonds Oekene met boven v.l.n.r.: Els Tanghe, Jozef Luyckx, Sandra Verhoye, voorzitter Marc Bossuyt en Marc Luyckx. Zittend Jacqueline Feys. Eugeen Verdonck ontbreekt op de foto. (Foto AD) © (Foto AD)
Redactie KW

Het Davidsfonds Oekene viert haar 75ste verjaardag. De vereniging ontstond in 1942, toen de Tweede Wereldoorlog volop bezig was. Dat vieren ze onder meer op vrijdag 13 april met tal van foto’s uit de Eerste Wereldoorlog, die voorzien worden van gepast commentaar.

De start van Davidsfonds Oekene gebeurde in volle oorlogstijd. “Meer bepaald in het jaar 1942, door toedoen van onderpastoor EH Fruytier en de jonge schoolmeester Paul Dewilde. Zij waren dan ook de eerste voorzitter en secretaris”, vertellen voorzitter Marc Bossuyt en archivaris Marc Luyckx. “Onderwijzer Marcel Prinsie, neef van Paul Dewilde, stapte in 1943 in het Davidsfonds-verhaal en werd het boegbeeld van de vereniging tot en met zijn erevoorzitterschap. Het ideaal van de Vlaamse Volksbeweging had via de normaalschool van Torhout nu ook Oekene bereikt.”

“Meteen werd de leuze ‘Voor godsdienst, taal en volk’ concreet en werd cultuur in vele aspecten aangeboden. Met een schoolhoofd als voorzitter telde de vereniging op zijn hoogtepunt 87 leden-gezinnen. Over de volledige periode van 75 jaar tellen we een 60-tal bestuursleden”, zegt de huidige voorzitter Marc Bossuyt.

Daling leden

Door de veranderende vrijetijdsbesteding en meer variatie in de cultuurbeleving is het aantal leden beetje per beetje afgenomen. Nochtans kon het Davidsfonds, volgens de voorzitter, blijven rekenen op een schare trouwe leden. Dat bleek op de vergadering van 8 december laatstleden, waarop ook de nieuwe regioverantwoordelijke van het Davidsfonds aanwezig was. “De rest van het jaar wordt nog erg druk en staat bijna volledig in het teken van Oekene in de Eerste Wereldoorlog.”

“Een werkgroep ad hoc is op basis van het verslag van oud-Oekenaar Firmin Messiaen (uit 1963) bezig met het project Oekene in Wereldoorlog I.” Het resultaat hiervan wordt op vrijdag 13 april om 20 uur in parochiaal centrum De Regenboog voorgesteld. Cyriel Vercouter zal geanimeerd commentaar geven bij de originele foto’s van toen. Jozef en Marc Luyckx zullen het hebben over de getroffen families van Oekense oorlogsslachtoffers, soldaten en burgers, waarvan hun namen voor eeuwig in het vernieuwde oorlogsmonument staan.

Bevrijdingsoffensief

Op maandag 21 mei is er een bezoek aan enkele oorlogsbegraafplaatsen en -monumenten gepland. En tenslotte komt het bevrijdingsoffensief en de bevrijding in de maand oktober aan bod, wellicht met een grote herdenking in samenwerking met de stad Roeselare. “En niet te vergeten, we worden als jubilerende vereniging nu vrijdag 20 april op het stadhuis ontvangen”, besluit Marc Bossuyt.

Sinds enkele jaren zijn de leden ook welkom op de activiteiten van het Davidsfonds Rumbeke en zullen ze ook beter geïnformeerd worden over de activiteiten van de collega’s van het Davidsfonds Roeselare. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier