Davidsfonds Kortrijk Bis boven de doopvont

Achteraan staan v.l.n.r. Hans Descamps, Bea Honoré, Achilles Surinx, Ludwine Degrieck, Gerard Ketele en Jan Demarcke. Vooraan zitten v.l.n.r. Paul Vandekerckhove, Bernadette Denutte, Ann Bogaert en Dirk Coopman. © EDB
Redactie KW

Na een ‘verloving’ van een jaar gaan de Davidsfondsafdelingen van Kortrijk en Bissegem samen verder. De nieuwe naam wordt Davidsfonds Kortrijk Bis.

De Davidsfondsafdeling van Kortrijk is één van de oudste. “In 1875 stond Guido Gezelle samen met Adolf Verriest (de broer van Hugo Verriest, red.) aan de wieg van het Davidsfonds in Kortrijk. In zijn tijd heeft Theodoor Sevens er een nieuw elan aan gegeven“, vertelt Achilles Surinx, voorzitter van Davidsfonds Kortrijk Bis. In Kortrijk waren er vijf afdelingen. Bissegem zocht toenadering tot Kortrijk. “In Kortrijk hadden we veel leden, maar een klein bestuur en in Bissegem was het omgekeerde het geval.”

Volgens Hans Descamps van Davidsfonds Bissegem was het moeilijk om toenadering te zoeken met de Bissegemse verenigingen. “Daarom gingen we op zoek naar samenwerkingen met andere Davidsfondsafdelingen, want in deze tijd is mobiliteit geen probleem meer. We bouwden een goede relatie op met de mensen van de Kortrijkse afdeling en na een jaar waarin we al veel samenwerkten, kwamen we op 1 september tot de samensmelting van beide afdelingen.”

De naam Davidsfonds Kortrijk Bis slaat op de namen Kortrijk en Bissegem, maar het woordje ‘Bis’ laat ook de mogelijkheid open om binnen het Kortrijkse nog te vergroten. Davidsfonds Kortrijk Bis legt alvast een waardevol jaarprogramma voor aan haar leden. “Het is de bedoeling dat er activiteiten in Kortrijk, maar ook in Bissegem plaatsvinden. Wie weet neemt de Bissegemse school ook deel aan de opstelwedstrijd Junior Journalist”, hoopt Hans.

Samenwerking

Achilles Surinx ziet in de stad het voordeel dat samenwerkingen meer mogelijk zijn. Zo zijn er samenwerkingen met de gidsenkring, VTB Cultuur en Vormingplus. ‘U zijt wellekome’ betreft een samenwerking met koor Pro Ecclesia. In januari wordt Saskia Decoster, die in november een nieuwe roman uitbrengt, uitgenodigd voor Toast Literair. “Nog één van de blikvangers in ons programma is ‘als olifanten vechten’, een monoloog van Ronne Vandecandelaere waar authentieke brieven die geschreven werden tijdens de genocide in Rwanda voorgelezen worden door zwarte lezers. Dat is een activiteit die we organiseren met alle afdelingen van het Kortrijkse binnen Davidsfonds Groot-Kortrijk. Verder wordt de Nacht van de Geschiedenis op poten gezet, is er drie keer per jaar filmclub in samenwerking met de Budascoop, zijn er leesgroepen in de bibliotheek en is er Davidsfonds Academie in Kulak waar we medewerking aan verlenen of promotie voor verzorgen.” Ook Davidsfonds nationaal gaat vernieuwde wegen op. “Waar godsdienst, taal en volk oorspronkelijke leuzen van het Davidsfonds waren, ligt nu de focus op taal, geschiedenis en cultuur. ‘Cultuur beleef je samen’ is de nieuwe slogan.”

(EDB)

De eerste activiteit is de ontmoetingsdag Vers Geperst op zaterdag 22 september van 14 tot 18 uur in De Zindering op Nedervijver.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier