Cultuurtrofee Tielt gaat naar Ronald Kesteloot

Lieven Vancoillie

Niet Jan Vandermeulen of Joris Uyttenhove, maar wel Ronald Kesteloot is de winnaar van de Cultuurtrofee 2017 geworden. Hij is beroepshalve verbonden aan Mivalti en draagt cultuur hoog in het hart.

Leden van de Cultuurkoepel stemmen om de twee jaar voor een Cultuurtrofee, die vaak de verdiensten van een lange cultuurloopbaan beloont. Deze keer konden de leden stemmen op drie kandidaten : Joris Uyttenhove, Jan Vandermeulen en Ronald Kesteloot.

Joris Uyttenhove, die eind december definitief naar Oostende verhuist, is sinds 2000 voorzitter van de Petra’s, later omgevormd tot wat op vandaag de Accomusicband is. Die band groeide uit tot een van de twee grootste accordeonorkesten van onze provincie. De Accomusicband bestaat uit ruim 30 leden. Joris stelde enkele maanden geleden zijn mandaat als voorzitter ter beschikking.

Huisarts Jan Vandermeulen is lid van de heemkundige kring De Roede van Tielt. Hij beschikt over een permanente gedrevenheid om waardevol materieel en immaterieel erfgoed in de kijker te stellen, te bewaren en zijn kennis enthousiast met iedereen te delen. Hij zette zich decennialang in voor de culturele promotie van de stad met heel wat blikvangers : de verschillende standbeelden, opzoekings- en vorserswerk rond Tielt in de Eerste Wereldoorlog. Met zijn inbreng kwam de Belevingsruimte Tielt in WO I tot stand en Jan Vandermeulen is co-auteur van het boek ‘Gas’ met een grote erkenning in Vlaanderen.

Mivalti en cultuur : hand in hand

Op een avond in Mulle de Terschueren werd uiteindelijk Ronald Kesteloot uitgeroepen tot winnaar van de Cultuurtrofee 2017. Ronald is beroepshalve verbonden aan Mivalti, waar hij verantwoordelijk is voor de vrijetijdsparticipatie van de personen met een beperking. Hij is een grote uitdrager van cultuur, zowel met een grote als met een klein ‘c’ en streeft ernaar cultuur zoveel mogelijk toegankelijk te stellen voor mensen met een beperking. Mivalti organiseert verschillende cultuurevenementen en werkt vaak samen met andere Tieltse verenigingen. Hij legde ook de contacten voor een culturele uitwisseling met een instelling in de Poolse zusterstad Szamotuly. Ronald draagt een culturele kruisbestuiving tussen verschillende partners hoog in het vaandel opdat inclusie op natuurlijke wijze via cultuur een feit wordt. Na afloop van de prijsuitreiking volgde nog een receptie. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier