Cubaanse en Chinese beeldhouwers aan het werk in Waregem

Renate Verbrugge, Hilde Baeckelandt, Patsy Deboosere, Patrick Vanheusden, Joof Duthoy en Hilde Vanhauwaert bij een van de blokken arduin waaruit een beeldhouwwerk wordt gemaakt. Wim Rogé ontbreekt op de foto. © fot DJW
Redactie KW

Uit een blok Belgische Blauw (arduin) een kunstwerk zien gecreëerd worden, is zeker een unicum. Dat je dit kan meemaken in park Casier in Waregem, is een absolute primeur voor Vlaanderen. Tijdens het symposium Van Steen tot Beeld komen er zes internationale kunstenaars kappen en klieven, met na drie weken bijzondere beelden als resultaat.

Vanaf maandag 6 mei kan je de zes internationale kunstenaars aan het werk zien. Ze komen uit alle hoeken van de wereld, van China tot Cuba, naar Waregem om hun unieke kunstwerken te creëren. Het evenement is een initiatief van beeldhouwster Renate Verbrugge uit Tiegem, die in Nieuw-Zeeland woont. “Omdat ik zelf de voorbije jaren deelnam aan een vijftigtal symposia overal ter wereld, had ik het idee om in Waregem zo’n evenement uit te werken. Ik exposeerde al eerder in het Koetshuis in Waregem en het André Demedtshuis in Wielsbeke en ik ken de streek. Bovendien zou het voor Waregem én voor Vlaanderen een echte primeur zijn.” Renate werkte voor het symposium samen met een werkgroep die de voorbije maanden druk in de weer was om alles in orde te krijgen. “Zij zorgden onder andere voor de sponsoring en voor de volledige, praktische uitwerking. Zelf zocht ik contact met de kunstenaars die ik persoonlijk ken.”

Geschikte steen

Patrick Vanheusden, Hilde Vanhauwaert, Joof Duthoy, Patsy Deboose, Hilde Baekelandt en Wim Rogé vormen de werkgroep, met de ondersteuning van het stadsbestuur en van Unizo Waregem. Een van de eerste opdrachten van de werkgroep was het aanschaffen van geschikte natuursteen. Die vonden ze in de groeve in Soignies in Henegouwen. Door de logistieke steun van natuursteenbedrijf BMB (Belgische Marmer & Graniet Bedrijven) uit Wortegem-Petegem kregen ze de loodzware blokken naar het stadspark. “Er zijn zes blokken voor de beeldhouwers. Ze lieten vooraf weten welke ze precies willen bewerken. Dan zijn er nog een paar extra die moeten dienen als sokkel”, leggen Patrick Vanheusden en Joof Duthoy van de werkgroep uit.

Lawaaihinder

“Elke kunstenaar beschikt op zijn of haar werkplek over een tent waarin ze zullen werken”, vertelt Patrick Vanheusden. “Die afscherming is nodig om de hinder van vrijgekomen stof te beperken. Wij hebben ook de buurtbewoners geïnformeerd over de aanstaande kap-, hak- en schijfwerken. Want het zal wel wat lawaai maken. En de fragmenten arduin die worden weggehakt of afgezaagd, laten wij zo vlug mogelijk opruimen. De werkplek ligt in het verlengde van het speelpleintje dat toegankelijk is via de Marcel Windelsstraat. Aan de overkant van het pad staan twee grote tenten voor de bezoekers die vanop veilige afstand het verloop van de arbeid willen volgen.” Nog een andere grote uitdaging voor de organisatie was kunstliefhebbers, firma’s en bedrijven vinden die geïnteresseerd waren in de beelden en die bereid waren ze aan te kopen. Op de site Van Steen tot Beeld maak je kennis met de kunstenaars, hun ontwerpen en de partners-kopers en zij die logistieke steun gaven. Je kan er ook zien hoe elk beeld er na drie weken zal uitzien. Kopers vinden: dat was geen sinecure. Maar dat is intussen ook in orde. Naast de bedrijven en instellingen heeft ook Rotary Waregem een beeld aangekocht. De serviceclub zou dat graag permanent geëxposeerd zien op een locatie in of rond het stadscentrum. Het nieuwe stationsplein in de recent heraangelegde Noorderlaan geniet de voorkeur. Het stadsbestuur zal dat in elk geval bespreken in de gemeenteraad. En ook de stad Waregem zelf is eigenaar van een werk. Waar dat wordt geplaatst is nog niet bekend. Of het blijft misschien wel (tijdelijk?) in het stadspark staan.”

Creatieproces vastleggen

De scholen in Waregem en de deelgemeenten zijn op de hoogte van het symposium. Zij werden uitgenodigd voor een bezoek aan de werkplek. Daarnaast kregen alle kunsttijdschriften en aanverwante uitgaven een brief met het verzoek aandacht te willen besteden aan het evenement.”Wij hopen zoveel mogelijk klassen te bereiken. De scholen zijn welkom om een bezoekje te brengen aan de werkplaats. Speciaal voor hen hebben wij een kleine wedstrijd uitgewerkt. Daarnaast zal alles waarmee de artiesten bezig zijn worden opgenomen. Op die manier laten wij het creatieproces van a tot z op beeld vastleggen. Want het is hoe dan ook een unieke kans om zoiets mee te maken en te bewaren voor het nageslacht. Leden van Ciné Club Waregem zijn alvast op post om alles op te nemen. Met dat materiaal maken zij een film. Van Steen tot Beeld zal in elk geval niet onopgemerkt voorbij gaan. De komende weken is stadspark Casier de place to be voor al wie van nabij de geboorte van zes arduinen kunstwerken wil meemaken.” Op 6 mei wordt het symposium trouwens officieel geopend in het bijzijn van minister Hilde Crevits en de ambassadeur van Nieuw Zeeland.

(Jan Decock)

Van maandag 6 mei tot zondag 26 mei 2019, inclusief de tentoonstelling in en rond het Koetshuis in park Casier. Alle info: www.vansteentotbeeld.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier