Compleet huis als kunst te kijk in Izegem

Jan Mistiaen maakte van een doorsnee rijwoning een kunstobject. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Redactie KW

Buren bij Kunstenaars staat voor de deur. Meestal roept dit een beeld op van schilders, beeldhouwers of andere creatievelingen. Jan Mistiaen uit de Ommegangstraat maakt daar komaf mee en zet opeens een heel huis als kunst te kijk.

Tijdens Buren bij Kunstenaars ben je op tal van plekken in de stad welkom, dit weekend. Vreemde eend in de bijt is Jan Mistiaen. In de Ommegangstraat 30 zet hij een hele woning in de kijker. “Het gaat om een rijwoning, een arbeiderswoning uit het industrieel verleden van de stad. De meeste van die huisjes uit de rij in deze straat zijn, in het beste geval, tot garage gedegradeerd.” Met het exemplaar dat Jan voor ogen had, is dat niet het geval. “Integendeel, ik heb het helemaal weer in ere hersteld. Het ziet er precies uit zoals vroeger. De gevel werd gezandstraald, de ramen en deur zien er uit zoals oorspronkelijk.”

Maar dit is nog maar de buitenkant. Binnenin lijkt het er totaal niet meer op dat het slechts om een grondvlak van 8 bij 4,50 meter gaat. Het pand ademt een zee van ruimte uit. “Ik ben dan ook heel creatief met die ruimte omgesprongen”, toont Jan. “Vroeger was dit een duister hok. Met enkele ingrepen heb ik daar komaf mee gemaakt. Tot en met de tuin toe. De aanwezige koterij beperkte het uitzicht. Nu kan je doorkijken tot helemaal achteraan.”

Tuin

In de tuin vind je ook enkele opvallende accenten, zoals een zwevende tuintafel. Maar ook binnenin is alles doordacht. Het aanrecht loopt door richting leefruimte en fungeert tussendoor als opstap voor de trap. Boven zorgt loopglas dan weer voor optimale lichtverspreiding. “Ik heb alles zelf ontworpen. Beroepshalve ben ik schilder. Daardoor kom ik in heel wat plaatsen en doe ik ook heel veel inspiratie op. En verbouwen, daar kan je me eigenlijk niet mee straffen”, lacht hij.

De woningen die hij betrok en verbouwde varieerden van uiterst klein zoals nu, over een pastoriewoning tot destijds De Loodse in de Roeselaarsestraat. Jaren geleden woonde hij al eens in de Ommegangstraat, pal tegenover de rijwoning notabene. “Ik had daar toen echter geen acht op geslagen wat hiermee mogelijk was. Ik heb een tijdlang buiten Izegem gewoond, maar uiteindelijk liggen mijn roots hier in de stad en dat deed me terugkomen. Ik ben al heel vaak verhuisd. Als ik een tweetal jaar ergens vertoef begint het weer te kriebelen voor iets anders.” Maar in afwachting wil hij volop van de rijwoning genieten. Naast gebruik als woonplaats kan het huis ook fungeren als exporuimte. In die zin nodigt hij dit weekend ook drie kunstenaars uit om hun werk te etaleren. Het gaat om fotografe Meron Janssens, keramiste Lieve Eeckhout en steenhouwer en letterkapper Ludwig Leupe. “Op die manier kunnen de mensen kiezen waar ze dit weekend komen naar kijken, de kunstwerken, het huis of allebei. Ook in de toekomst blijven kunstenaars welkom om hier te exposeren.”

Hoewel alles heel strak en modern is ingericht, roept het toch geen koele sfeer op. Een knalrode zetel zorgt hier bijvoorbeeld voor. “Een echte Chesterfield van 30 jaar oud”, toont hij. “Die heb ik op de kop getikt in Anderlecht en helemaal gerestaureerd.”

Is nu hij terug in de Ommegangstraat woont de cirkel rond? “Absoluut niet, ook niet na de intussen zevende verhuizing. Er verdwijnt te veel in de stad. Ik bewijs dat je zelfs van het kleinste pand nog iets moois en bruikbaars kan maken.” (Frank Meurisse)

‘t Huyzeke in de Ommegangstraat 30 is vandaag vrijdag open van 16 tot 20 uur, morgen zaterdag 20 en zondag 21 oktober telkens van 10 tot 18 uur. Info: jan.mistiaen@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier