Circusfestival Perplx vindt evenwicht tussen grote producties en verrassende pareltjes

Perplx-coördinator Griet Deschamps is trots op het programma. (
Redactie KW

Circusfestival Perplx pakt op 28, 29 en 30 juni opnieuw uit met een rijkgevuld programma. Draaischijf blijft het festivalterrein aan oc Marke, maar Perplx verspreidt zich vlot naar verschillende locaties.

Griet Deschamps (58) uit Marke is algemeen coördinator van het circusfestival. “Wat Perplx maakt, is de interactie tussen de scène en het publiek, het zweet van de artiesten, de fantasie enerzijds en de verwondering anderzijds, de pint op het terras tussen bekenden en de artiesten die aanspreekbaar zijn. Het is opnieuw een mooi evenwicht geworden tussen enkele grote producties en enkele verrassende pareltjes”, antwoordt ze als we vragen wat Perplx eigenlijk onderscheidt van andere festivals. “Doordat er heel wat premières te zien zijn op Perplx komen er ook al heel wat reacties uit het buitenland. Zo komen er zeker al mensen uit onder meer Zwitserland en Nederland kijken.”

Residenties

Perplx zet nog meer in op co-producties en residenties. Zo komt Collectif Malunés een week voor de start al werken in het oc in Marke en slapen ze in tenten. “Ze oefenen van maandag tot vrijdag en testen dan zaterdag en zondag stukken uit hun productie bij het publiek.” Ook de drie koppels van Common Ground doen het op die manier. “Zij repeteren de hele week in de Kortrijkse Schouwburg en logeren in twee vakantiehuizen in Aalbeke. Ze brengen dan voor Perplx de première van hun voorstelling in het Cultuurcentrum in Wevelgem.”

Huisartiest Alexander Vantournhout uit Roeselare brengt dit jaar samen met vijf anderen een nieuwe voorstelling in ondernemersdorp Muster in Heule, waar Perplx voor de eerste keer ook voorstellingen organiseert. “Ik leerde Alexander kennen als klein vriendelijk ventje die de hele tijd babbelde. Die ontmoeting is me altijd bijgebleven. Ondertussen werken we al jaren met hem samen en is hij ondertussen 30 jaar”, glundert Griet.

Toppers

“Aan toppers geen gebrek op Perplx”, gaat Griet verder. “De Franse Cie Le P’tit Cirk krijgt overal een staande ovatie met hun familievoorstelling met een massa aan instrumenten.” There There Company doet dan weer een co-productie met Perplx met honderd koffietasjes. “En bij de Unie der Zorgelozen brengen een celliste en een operazangeres van Les Mains Sales een klein pareltje. Dat betreft een Vlaamse première. Casus Circus zorgt ook voor een première met de voorstelling You and I in de Budascoop. “Dit gaat over een homokoppel en hun relatie. De Franse Cie Mpta brengt een voorstelling over een intense vriendschap tussen twee mannen, terwijl de Japanse Kaori Ito en Fransman Theo Touvet vertellen over hun relatie en daarna nog een voorstelling van drie kwartier brengen hierover. De Engelse Barely Methodical Troupe brengt eveneens een première. De Nederlandse artiesten van Codarts Circus Arts staan op Perplx met een eenmalig afstudeerproject.”

Gratis

Er zijn op Perplx ook heel wat gratis optredens mee te pikken. Zo komen 60 mensen van De Vieze Gasten zingen en spelen, kan je genieten van de circusroulette van Woesh en maakte Den Draad nieuwe ballen naar het sprookje van Rapunzel. Tickets per voorstelling zijn te verkrijgen via www.perplx.be. Daar vindt u ook het volledige programma. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier