Cie Tabloo hoopt op Sint-Franciscuskerk als nieuwe theaterzaal

© SLW
Stefaan Lernout

Met de ontwijding van de Sint-Franciscuskerk begint de uitvoering van het kerkenplan in Menen. De kerk krijgt een socioculturele invulling. Een plaats waar ontmoeting en podiumkunsten centraal zullen staan. Dat klinkt de Meense toneelvereniging Cie Tabloo als muziek in de oren. Ook de andere kerken zullen tegen deze zomer weten wat hun nieuwe bestemming wordt.

De kerk van Sint-Franciscus is de eerste in Menen waar in het kader van het kerkenplan niet langer erediensten worden gehouden. Met ingang van 15 maart 2019 wordt de kerk onttrokken aan de eredienst en teruggebracht tot een profaan en niet-onwaardig gebruik. Tot voor kort was er nog een eredienst per week, doopsels of begrafenissen waren er al een tijdje niet meer.

“Sinds begin dit jaar is er een constructief overleg met het bisdom geweest”, zegt schepen van Cultuur en Kerkfabriek Griet Vanryckegem (N-VA). “Het is ons gezamenlijk streefdoel om het kerkenplan tegen deze zomer af te ronden. Vanuit de stad is het belangrijk dat we een visie krijgen op de invulling van de gebouwen, want er zijn renovaties nodig die geld zullen kosten. Ook het bisdom heeft belang bij een snelle afwikkeling: als ze subsidies willen krijgen, moet er een kerkenplan komen. Daarenboven kunnen ze ook steeds minder rekenen op vrijwilligers om de bestaande gebouwen te ontsluiten. Het is een gedeelde zorg, we vonden elkaar dus wel. Toen stad Menen eind januari vroeg om de Sint-Franciscuskerk te onttrekken aan de eredienst, kregen we dan ook zeer snel een positief antwoord.”

Schepen van Cultuur en Kerkfabriek Griet Vanryckeghem heeft goede moed op een snelle evolutie in het kerkenplan.
Schepen van Cultuur en Kerkfabriek Griet Vanryckeghem heeft goede moed op een snelle evolutie in het kerkenplan.© SLW

Podiumkunsten

Wat zal de bestemming worden van het gebouw? Dat is de vraag die op ieders lippen ligt. Ook daar heeft de stad al over nagedacht. Het stadsbestuur liet een scenario onderzoek uitvoeren door studio ‘Open Kerken’. Die heeft de kerk doorgelicht met aandacht voor erfgoed en komt tot de conclusie dat het een goed, sterk technisch gebouw is. “Het is onze bedoeling om de kerk een socioculturele invulling te geven”, onthult schepen Vanryckegem. “Hierdoor zou het zijn erfgoedwaarde en sereniteit behouden. We denken dus in de richting van dans, muziek en theater waarbij gewerkt wordt met een uitschuifbare tribune.”

Dat moet als muziek in de oren klinken van toneelvereniging Cie Tabloo die bij de viering van hun tiende verjaardag andermaal de nood aan een vaste theaterruimte uitsprak. “Het zou inderdaad een zeer goede zaak zijn voor ons, we wachten echter af”, aldus een voorzichtige Johan Leplae. “Al te vaak werd ons in het verleden dergelijke mogelijkheden voorgehouden die dan weer op niets uitdraaiden. Wat niet wegneemt dat de woorden van de schepen een sterk signaal zijn en ons doen hopen op een oplossing.”

Cie Tabloo hoopt op Sint-Franciscuskerk als nieuwe theaterzaal
© SLW

“Het moet een multifunctionele ontmoetingsplaats worden”, zegt Griet Vanryckegem. “Niet voorbehouden aan een vereniging. Er zijn bijvoorbeeld al plannen om er een optreden van een koor te laten plaats vinden.”

De rest volgt

De Sint-Franciscus kerk is eigendom van de stad Menen, dat heeft de zaken wel versneld. Aanpassingswerken en onderhoud komen op rekening van de stad. Ook de verrijzeniskerk in Lauwe is eigendom van de stad, ook daar zou de volgende stap in het kerkenplan er snel kunnen komen. Voor de Sint-Jozefskerk en de kerk Maagd der Armen zou er eveneens voor de zomer een oplossing worden gevonden.

“De Sint-Franciscuskerk is nu al gebruiksklaar maar toch moeten nog wat zaken geregeld worden. Het bisdom moet bekijken wat er met het meubilair, het orgel, het altaar en ornamenten dient te gebeuren. De stad moet er dan weer voor zorgen dat er sanitair is, verwarming, een barfunctie. We verwachten een voorstelraming van de aanpassingswerken in mei. We hopen tegen de zomer dit rond te hebben.”

De eerste stap in het kerkenplan is dus gezet. Zoals de zaken eruitzien zal er in de Sint-Franciscuskerk tegen eind dit jaar heel wat te beleven zijn. Dat kan alleen maar de stad ten goede komen, hoewel het voor heel wat buurtbewoners die er een stuk van hun leven aan wijdden, een moeilijke zaak blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier