‘Chocolade met peper’ zet toneelseizoen van Zwevegems Teater in

Deze mensen brengen 'Chocolade met peper' voor het voetlicht. Zittend herkent men van links naar rechts Sylvia Delabie, Caroline Taeckens en Judith Remmerie, en staande Bart Opsomer, Eugene Delabie en regisseur Jef Depaepe. © GJZ
Redactie KW

Het Zwevegems Teater startte op vrijdag 9 november zijn 57ste speelseizoen. Het was een dubbele première, want ‘Chocolade met peper’ is naast de seizoensopener ook een creatie voor Vlaanderen en Nederland.

Om het nieuwe speelseizoen te starten koos men bij het Zwevegems Teater dus voor de feelgoodkomedie Chocolat piment van Christine Reverho. Regisseur Jef Depaepe vertaalde het stuk naar Chocolade met peper en heeft zo meteen een creatie voor Vlaanderen en Nederland.

Levensles

Het stuk gaat over de verjaardagscadeaus die twee dochters aan hun vader geven. “Naar aanleiding van de verjaardag van Paul, patriarch en toch wel een beetje brombeer, organiseren zijn dochters Stéphanie en Caroline een ‘feestmaaltijd’. Allebei hebben ze voor hem een geschenk. Caroline heeft een chocoladetaart met peper meegebracht en Stéphanie heeft voor hem een ontmoeting met zijn oude maîtresse ‘gearrangeerd’; hiermee dreigt ze het fragiele evenwicht in de familie ingrijpend overhoop te halen”, vertelt Jef Depaepe.

Heel veel zaken uit het verleden komen aan het licht, en de intieme reünie krijgt snel de allure van een afrekening. Uiteindelijk blijkt de peper toch veel zachter te smaken dan gedacht. De tederheid haalt het van de verbittering. Kortom, een diepmenselijke komedie over een levensles waaraan iedereen wel iets heeft.

Vijf acteurs

In een eerder sober, maar mooi decor mag regisseur Jef Depaepe vijf mensen hun ding laten doen. Het zijn niet van de minste: Eugène Delabie, Sylvia Delabie, Bart Opsomer, Judith Remmerie en Caroline Taeckens. Er zijn nog vijf voorstellingen in het theatercentrum gepland: op vrijdag 17, zaterdag 18, dinsdag 21, woensdag 22 en vrijdag 24 november telkens om 19.30 uur. (GJZ)

Info en tickets: Barrezeele-Nottebaert, 0471 17 77 15 – zwevegemsteater.be