Carol Deutsch, de vergeten 'Oostendse' kunstschilder

02/06/18 om 09:29 - Bijgewerkt op 31/05/18 om 13:29

In 2000 krijg paus Johannes Paulus II bij zijn bezoek aan het Yad Vashem Museum in Jeruzalem 10 reproducties van bijbelschilderijen cadeau van de joodse schilder Carol Deutsch. Carol wie? We vroegen het aan Etienne Van den Steen die een boek schreef over de vergeten kunstenaar en aangespoelde Oostendenaar.

Tot vandaag is Oostende als havenstad een terminus voor gelukzoekers, vluchtelingen, reizigers op doortocht, transmigranten... . Voor velen een passage, voor anderen een definitieve ankerplaats: Victor Hugo, Mark Twain, William Turner, Karl Marx, Albert Einstein, Marvin Gaye, Prins Karel... In het interbellum is de stad een enclave voor joodse auteurs en journalisten die Nazi-Duitsland ontvluchtten: Joseph Roth, Imgard Keun, Stefan Zweig, Félix Nussbaum en dus ook Carol Deutsch. Auteur Etienne Van den Steen, ex-leraar aan het VTI, wijdde een gedramatiseerde biografie aan deze Antwerpse-Hongaars-joodse kunstschilder die in 1944 in Buchenwald stierf en tijdens het interbellum in Oostende woonde. In die periode werd hij bevriend met James Ensor.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!