Carmen Deslee uit Nieuwpoort bezorgt verenigingen en instellingen muzikaal programma

Nieuwpoort Carmen Deslee en haar partner Ben Mignon Foto IV © IV
Redactie KW

Bijna vijf jaar wonen Carmen Deslee en haar partner Ben Mignon in Nieuwpoort. Ze vormen een nieuw samengesteld gezin. Een gezin, waar muziek een heel centrale rol speelt. Niet alleen voor Carmen en Ben, maar ook voor tal van verenigingen, die ze met een programma vol mooie liedjes telkens weer willen verrassen.

Carmen Deslee (71) werd zowat in een wereld vol muziek grootgebracht. Als jongste van negen kinderen ging ze net als haar broers en zussen naar de muziekschool. Haar ouders runden een textielbedrijf in Waregem, maar daarnaast was haar vader een groot muziekliefhebber. “Ik leerde destijds gitaar spelen”, start Carmen haar verhaal. “Daarbij heb ik mezelf vaak begeleid. Nu gebeurt het nog wel dat ik mijn gitaar boven haal, maar veel minder. Vandaag ligt het nadruk op zingen.”

Dieptepunten

“Ik zing al mijn hele leven lang en volgde verschillende zangopleidingen”, gaat Carmen verder. “Kijk, in mijn leven zijn er heel wat ups en downs geweest. Ik heb een scheiding achter de rug en kwam op een gegeven moment alleen met mijn twee dochters te staan. Mijn broer raadde aan om te gaan zingen. Ik kon dat goed en meteen was dat een manier om geld te verdienen. Het leidde ook mijn gedachten van mijn dagelijkse zorgen af. En ik kwam onder de mensen, want dat had en heb ik echt nodig. Op die manier heb ik ook mijn dochters Caroline, die overigens een professionele muzikante is, en Patricia groot gebracht.”

“Na mijn scheiding leerde ik iemand kennen, met wie ik trouwde maar die man is intussen overleden. Toch ook weer een dieptepunt, maar ik bleef niet bij de pakken zitten en zocht gezelschap. Een vriendin trok mij mee. Op een van onze uitstappen heb ik Ben leren kennen. We zijn nu zowat tien jaar samen en wonen vijf jaar in Nieuwpoort. Ben is mijn technicus en samen trekken we de streek rond om concerten te geven. Ik heb al veel meegemaakt in mijn leven, en telkens was het de muziek en het zingen die mij er weer bovenop hielpen. Muziek werkt therapeutisch voor mij.”

gevarieerd aanbod

Jarenlange ervaring Carmen heeft een carrière van om en bij de veertig jaar samen gezongen leidt ertoe dat zij over een bijzonder gevarieerd aanbod beschikt. “Dat is ook nodig, want ieder publiek is anders. Zingen in een rust- en verzorgingstehuis of woon-zorgcentrum is totaal iets anders dan een optreden voor Femma of OKRA, of eender welke vereniging.”

“Een namiddagprogramma is ook anders dan een avondprogramma. Dankzij mijn ervaring kan ik niet alleen kiezen uit 300 tot 400 liedjes, maar kan ik ook inspelen op mijn publiek. Ik zing klassieke liederen, schlagers, Franse chansons, Engelse liedjes… Ik voel al gauw aan wat ik wel en wat ik zeker niet moet brengen. Die flexibiliteit is mijn sterkte. Plus het feit dat ik heel goed kan animeren. Een polonaise ertussen gooien, dat moet kunnen. En de mensen moeten kunnen meezingen. Ze moeten de liedjes kennen. Zingen ze niet mee, dan beginnen ze te babbelen en dan lukt het optreden niet.”

Nieuwpoort Carmen Deslee tijdens een optreden Foto IV
Nieuwpoort Carmen Deslee tijdens een optreden Foto IV© IV

Ondanks al die jaren gebeurt het toch dat Carmen niet tevreden is over een optreden.

“Ligt dat dan aan mij? Aan het publiek? Aan toch een verkeerde inschatting van de liedjeskeuze? Ik ben eigenlijk wel een onzekere persoon. Na een optreden kan ik het gevoel hebben dat het niet goed was, en toch komen mensen mij bedanken en feliciteren.”

“Ik mag dan wel onzeker zijn, één ding weet ik wel. Een liedje moet perfect gebracht worden. Ik zing nagenoeg de hele dag door, omdat ik het graag doe, maar ook om te oefenen. En nieuwe liedjes wil ik ook nog aanleren. Hiervoor heb ik een mp3-spelertje.”

“De muziek die we tijdens een optreden brengen, is op voorhand opgenomen en wordt via de laptop afgespeeld. Soms zing ik thuis een tweede stem in, die ook afgedraaid wordt, maar zingen doe ik altijd live. Ben en ik zijn heel goed uitgerust met boxen, micro’s,… We nemen overal ons eigen materieel mee. Ik zing en Ben is heel goed in die technische zaken.”

Vroeger had Carmen veel meer concerten in haar agenda geprogrammeerd staan. “Ik ben 71 jaar en begin toch wat af te bouwen”, zegt ze.

Dicht en ver optreden

“Vroeger trokken we zowat het halve Vlaamse land door. Dan ben je gemakkelijk een hele dag onderweg. Tegenwoordig proberen we hier aan de kust nog wat aan ons trekken te komen. Al is dat niet gemakkelijk. Wij zijn aangespoelden hé en de mensen zijn hier zo gesloten. Ik heb een paar jaar geleden heel veel in de Floréal en in Ter Duinen opgetreden, maar ook dat is sterk verminderd. Verenigingen hebben tegenwoordig vaak een animator in hun rangen. Dan is er ook nog het grote aanbod van entertainers, en het feit dat ik een vrouw ben speelt vast en zeker ook mee. Het is best wel vechten voor je brokken.”

“Toch hoor je mij niet klagen. Ik zou er graag nog een paar jaartjes bij doen, nog af en toe wat concerten in Nieuwpoort en de kustregio verzorgen.”

“Ik zing nog altijd heel graag, vervolmaak nog altijd mijn programma en heb gewoon de mensen nodig. Dus, wie dit leest en in mij wel de geknipte animatrice ziet, mag mij altijd contacteren.” (Mia Vanacker)

Info: Carmen Deslee, Albert Pinotweg 1 bus 00.01, 0479 67 37 22 – 0477 95 25 50 – deslee.carmen@gmail.be – www.carmendeslee.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier