Carl vervangt Yves bij de Stadsharmonie in Roeselare

Afscheidnemend voorzitter Yves Ameye samen met zijn opvolger Carl Deboutte. (Foto JCR)
Redactie KW

Met heel veel vertrouwen geeft Yves Ameye (86) de scepter van de Koninklijke Stadsharmonie door aan Carl Deboutte (60) die voorlopig zowel de taak van voorzitter als penningmeester op zich zal nemen. “Het is een boeiende uitdaging waarbij ik in de toekomst vooral de kaart van de jeugd wil trekken”, klinkt het ambitieus.

“Het is niet eenvoudig om een figuur als Yves op te volgen”, vertelt Carl die sinds 2006 lid geworden is van het bestuur. “Na 26 jaar voorzitterschap is hij in Roeselare een gewaardeerd man die, bescheiden als hij is, zich nooit te goed voelde om zelf de handen uit de mouwen te steken. Hij heeft op 2 december, tijdens het galaconcert met Gene Thomas al voor een stuk afscheid genomen van zijn publiek en blijft als erevoorzitter met zijn hart verbonden aan de harmonie.”

Muziekliefhebber

“Op vraag van onze dirigent, Ignace Vanderschaeghe, die ik al van in mijn jeugd ken, heb ik meegeholpen met de organisatie van ons jubileumjaar. Eind 2016 was ik al penningmeester geworden van deze bloeiende vzw.” Carl speelt zelf geen instrument maar is wel een groot muziekliefhebber. “Ik ervaar het als een grote eer om samen te mogen werken met zo’n enthousiaste groep muzikanten. Je voelt heel wat gedrevenheid bij al dat jonge geweld en buiten de repetities zijn ze een hechte vriendengroep. Gisteren had de jonge garde spontaan een karaoke georganiseerd wat de leden erg wisten te appreciëren. Jitse Coopman, dirigente van het 45-koppige jeugdensemble, weet als een gepassioneerde spring-in-‘t-veld, die jonge gastjes voortdurend te inspireren. Voor mij is dat één van de drijfveren waarom ik deze taak aanvaard heb.” Muzikaliteit zit bij Carl wel in het bloed. Sinds zijn jeugd zingt hij bij het koor. “Eerst was dit op de parochie en later ben ik nog lid geweest van het knapenkoor ‘De Zilvervoskes’. Tegenwoordig verzorg ik al jaren de baslijnen bij het Onze-Lieve-Vrouwe-koor Jubilate dat sinds kort heel intens samenwerkt met het St.-Michielskoor.” Carl geniet nog van zijn vaste job als ondernemer. “Bij het koor, de harmonie en de Koperen Passer kan ik mijn hoofd wat vrij maken. Die laatste vereniging is een vriendengroep van vijftigplussers waarmee we maandelijks één uitstap organiseren. Dit gaat van een rondleiding in een bedrijf tot een museumbezoek. Eén dag in de maand waarop gelijkgestemde zielen even hun gedachten kunnen verzetten. Mijn vrije tijd is dus erg goed gevuld”, knipoogt Carl.

Toekomst

Na de jubileumeditie 2017 waarbij de Koninklijke Stadsharmonie haar publiek met hoogtepunten en galaconcerten verwende voor haar 150 jaar bestaan, gaan ze nu terug naar de gewone modus. “Op 10 mei hebben we ons traditionele lenteconcert in De Spil en op 10 november staat er een vredesconcert op het programma maar daar willen we nu nog niet veel over kwijt”, klinkt het mysterieus. Deze vurige ondernemer, brandt van ambitie om erin te vliegen en wil zijn persoonlijke relaties aanspreken om de harmonie nog verder uit te bouwen. “Ik ga elke vrijdag naar de repetities om tussen de muzikanten te zitten en te genieten. Ik maak er ook een punt van om elk lid bij de voornaam kennen wat niet evident is met onze 100 leden.” Door het afscheid van Yves en ondervoorzitter Johan Deboutte, moet het bestuur dringend aangevuld worden. “De komende maanden gaan we op zoek naar enkele jonge elementen om op die manier onze toekomst te verzekeren. Er is dus werk aan de winkel maar dat maakt het leven nu eenmaal boeiend en uitermate zinvol.”

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier