Burgemeester Van Quickenborne maakt droom waar: “Maanden aan mijn Broeltorens gewerkt”

Kunstenaar Christof Swaenepoel (uiterst rechts), zijn vader Johny Swaenepoel en moeder Christine Depoorter poseerden samen met burgemeester Vincent Van Quickenborne met de Broeltorens. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Niets dan blije gezichten in het kantoor van de Kortrijkse burgemeester. Samen met zijn ouders werd kunstenaar Christof Swaenepoel plechtig ontvangen. De stad Kortrijk kocht zijn impressie van de Broeltorens aan en geeft het binnenkort een plaatsje in het stadhuis. De 46-jarige beeldhouwer kreeg meteen ook een uitnodiging voor de feestelijke opening van de verlaagde Leieboorden.

Christof Swaenepoel (46) is afkomstig van Staden maar woont en werkt in De Branding in Heule, een centrum dat mensen met een beperking ondersteunt. Hij is er vooral creatief bezig in het Krea Atelier. Naar aanleiding van een tentoonstelling rond torens maakt hij vier jaar geleden de Broeltorens in keramiek. “Ik hou enorm veel van torens, maar in Staden zijn er geen. Toen ik de Broeltorens en het bruggetje zag, was ik verkocht. Ik vind het geheel zeer mooi”, vertelt de kunstenaar zelf.

Ereplaats

Christof maakte het werk op basis van een foto. Eerst werd het geboetseerd in klei, daarna geschilderd, gebakken en geglazuurd. “Ik heb er maanden aan gewerkt. Het was mijn grote droom om het kunstwerk ooit te kunnen verkopen.” Die droom kwam recent uit toen burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) via Francesco Vanderjeugd, zijn collega-burgemeester van Staden, lucht kreeg van het project. Francesco zag het werk tijdens een bezoek aan het Krea Atelier. Christof vertelde hem toen dat het werk te koop was. De stad Kortrijk wilde het werk wel kopen. En zo mocht de kunstenaar zelf de maquette overhandigen aan burgemeester Van Quickenborne. “Het krijgt zeker een ereplaats in het stadhuis”, beloofde die laatste plechtig.

“Ik hou enorm veel van torens, maar in Staden zijn er geen” – Christof Swaenepoel

Aan het kunstwerk hangt een heel verhaal vast. “Christof is zeer actief in het Krea Atelier. De begeleiders stimuleren hem en de andere bewoners daar fors in”, vertelt zijn mama Christine Depoorter. “De tentoonstelling van de torens werd meerdere keren opnieuw opgebouwd en wat niet verkocht werd keerde terug naar ‘t Winkeltje van de Branding. Velen verkochten iets maar Christof niet. Dat ging zo keer op keer, van expo naar ‘t Winkeltje en terug, telkens weer opnieuw. Het ontgoochelde hem wel dat zijn werk maar niet verkocht raakte. Zijn Broeltorens bestaan uit drie elementen, anderen maakten maar een stuk en dat scheelt in prijs natuurlijk. Dat zijn beeldhouwwerk nu toch gekocht werd, doet hem veel deugd.” Het stadsbestuur betaalde 150 euro voor het kunstwerk.

Kevin De Bruyne

Christof is niet alleen een kunstenaar, maar ook een fervent sporter. Zo behaalde hij goud in het tafeltennis op de Special Olympics Summer Games. Hij houdt van voetbal en is in het bijzonder fan van Kevin De Bruyne. “Ik heb van hem een buste gemaakt”, zegt hij fier als een gieter. “Christof wilde graag het beeld aan Kevin geven. De grote vraag was hoe het in godsnaam in Engeland zou geraken. Via vrienden kwam het beeld uiteindelijk bij Kevin terecht die er onmiddellijk mee poseerde op Facebook. Onze Christof was dolgelukkig”, pikt mama Christine opnieuw in.

De Kortrijkse burgemeester was opgezet met het kunstwerk en nodigde de maker prompt uit om aanwezig te zijn op de opening van de Leieboorden. “Dat is net naast de Broeltorens. Je zal ze nu nog eens zien. Vanop de eerste rij, want je bent mijn eregenodigde”, besloot Van Quickenborne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier