Brugge investeert 3,26 miljoen euro in de restauratie van het Gruuthusepaleis

Stefan Vankerkhoven

De restauratie van het Gruuthuisepaleis is zo goed als klaar. De Stad Brugge investeerde hierin 3,26 miljoen euro, maar krijgt een restauratiepremie van 1,7 miljoen euro van Onroerend Erfgoed. Tijdens het weekend van 3 en 4 februari, telkens van 13 tot 17 uur, gooit het paleis zijn deuren open voor het publiek, nadien gaat het opnieuw dicht voor de herinrichting van het Bruggemuseum, dat 500 jaar stadsgeschiedenis zal belichten.

Sedert 2014 is het Gruuthusemuseum dicht voor restauratiewerken. De stedelijke museumstaf greep die broodnodige werken aan om na te denken over een nieuw museum. Volgens burgemeester Renaat Landuyt ligt de verhaallijn van het nieuwe museumparcours nu vast : “Het Gruuthusemusuem zal aan de hand van objecten uit de eigen collectie én bruiklenen de bezoeker meenemen doorheen 500 jaar geschiedenis van Brugge. Met behulp van film en audio apparatuur zal de bezoeker ook heel wat vernemen over dit unieke stadspaleis.”

Brugge investeert 3,26 miljoen euro in de restauratie van het Gruuthusepaleis

In het voorjaar wordt het Gruuthuseplein heraanlegd : het wordt riolstoeltoegankelijk en krijgt een hedendaags onthaalpaviljoen, met ticketverkoop voor de musea, aan de kant van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, die een nieuwe hoofdingang krijgt via het paradijsportaal. De plannen zullen ontvouwd worden tijdens het opendeurweekend. Op het plan zal een winterterras ingericht worden. Voor het eerst wordt de neogotische zolder van het Gruuthusepaleis toegankelijk voor het publiek.

Brugge investeert 3,26 miljoen euro in de restauratie van het Gruuthusepaleis

De restauratie van het Gruthusepaleis startte al in 2007, met gevelwerken. Daarna kwam de dakstructuur aan de beurt. “De museale ruimtes hadden last van waterinfiltratie. Ook de goten en de borstweringen dienden gerenoveerd te worden. We ontdekten dat de toestand van de belvédère – het torentje – onveilig was, omdat de wapening verroest was en de betonconstructie bartsen vertoonde”, zegt schepen voor patrimonium Hilde Decleer.

Brugge investeert 3,26 miljoen euro in de restauratie van het Gruuthusepaleis

Ook het gevelschrijnwerk en het glas-in-lood moesten aangepakt worden. Binnen in het paleis waren sommige vloeren doorzakt en onvoldoende stabiel. De polychrome schilderingen werden eveneens gerestaureerd. Los daarvan verzamelden de Vrienden van de Musea via crowd funding 65.000 euro voor de restauratie van de bidkapel. Die werken starten nog deze lente. In de loop van 2019 heropent Gruuthuse zijn deuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier