Bovekerke bestaat 900 jaar en dat wordt gevierd, maar hoe goed ken jij de ‘rattenparochie’?

De organisatoren van 900 jaar Bovekerke willen deze verjaardag niet onopgemerkt voorbij laten gaan en hebben verschillende activiteiten gepland. Vlnr: Gerdi Staelens, Johan Gysel, Tom Brodeoux, Isabel Maertens, Geert Portier en Wesley Lamote. © Foto Coghe
Redactie KW

Bovekerke bestaat 900 jaar. Dat wordt gevierd met verschillende activiteiten. Maar hoe goed kent u Bovekerke eigenlijk? Wist u dat…

Bovekerke ook de rattenparochie genoemd wordt?

De patroonheilige van de parochie Bovekerke is Sint-Gertrudis van Nijvel. Dat is de heilige die wordt aangeroepen bij muizen- en rattenplagen. Zij wordt vaak afgebeeld met een rat op haar staf. Hierdoor wordt de deelgemeente weleens de rattenparochie genoemd. In de kerk van Bovekerke, die genoemd is naar de heilige, staat ook een beeld van Sint-Gertrudis. Een klein probleem… De rat die op haar staf stond, is al enkele jaren vermist.

De kerktoren het oudste gebouw van Koekelare is?

De kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk dateert uit de beginjaren van Bovekerke: de twaalfde eeuw. De veldstenen toren is meteen ook het enige wat behouden werd toen de kruiskerk gedeeltelijk afgesmeten werd om hem te verruimen. Dat maakt dat de toren het oudste gebouw is van Koekelare.

Bovekerke vermoedelijk genoemd is naar een abt?

In de Sint-Bertinusabdij van Sint-Omaars (Noord-Frankrijk) leefde abt Bovo. Vermoedelijk kreeg Bovekerke haar naam toen Bovo het patronaatschap van de kerk in handen kreeg. ‘De kerk van Bovo’, maar natuurlijk kan het ook van een andere heer afkomstig zijn. “Dat kunnen we nooit met honderd procent zekerheid zeggen”, weet Gerdi Staelens.

Boevekerke eigenlijk de correcte schrijfwijze is?

Neen, er woonden niet veel boeven toen Bovekerke haar naam kreeg. “In het Oudnederlands staat de ‘oe’ eigenlijk gewoon voor een lange o-klank. Het werd dus wel als Boevekerke geschreven, maar de uitspraak bleef Bovekerke.” Bij Koekelare is de schrijfwijze onveranderd gebleven. “Veel inwoners spreken nog steeds over Kookeloare. En eigenlijk is dat de correcte uitspraak.”

Bovekerke ook haar eigen scheetkampioenen heeft?

Germain Vanbelleghem (1882-1955), uit de Vladslostraat en Alfons Depoorter (1853-1934), die café Sint-Elooi in het centrum uitbaatte, waren twee fantasten. Zo deden ze ooit een daguitstap naar Werken om er deel te nemen aan de prijskamp scheten laten. In de voormiddag deden de twee niets anders dan uien eten. Germain liet 101 scheten en Alfons 102.

Feestprogramma 900 jaar Bovekerke

Op vrijdag 29 maart worden de festiviteiten rond 900 jaar Bovekerke op gang geschoten met drie lezingen in d’Oude Schole. Daarin wordt diep gegraven in de geschiedenis van Bovekerke. Elke lezing zal maximum 25 minuten duren.

Op zaterdag 30 maart staat er een historische wandel- of fietstocht op het programma. ‘s Avonds kunnen koppels hun trouwkostuum en trouwkleed nog eens van onder het stof halen om hun trouwgelofte officieel te hernieuwen. Momenteel zijn al 53 koppels ingeschreven. Vanaf 20 uur kunnen de hertrouwde koppels terecht in de feesttent, waar het trouwfeest gevierd wordt met een trouwmaaltijd en een groot dansfeest. Iedere man krijgt ook een speciaal ontworpen plastron van Bovekerke.

Wie de historische fiets- of wandeltocht op zaterdagmiddag miste, krijgt op zondag 31 maart een herkansing. Daarna kan worden genoten van koffie met pannenkoeken terwijl oude foto’s en filmfragmenten op doek worden geprojecteerd. Tot slot staat er nog een optreden ‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor op het programma. De organisatie roept alle inwoners van Bovekerke op om hun huizen met vlaggen te versieren. Meer info via: http://www.900jaarbovekerke.be

(Tom Rutsaert)