Bolwerk palmt A.A.P. in

Ruben Benoit, Ky Lacombe, Louis Byttebier, Valentin Larmuseau en Jill Sandra zijn er klaar voor om onbekende muzikanten tijdens Bolwerk Underground Festival een forum te geven. © ANK
Redactie KW

Muziekliefhebbers die graag nieuwe muziek ontdekken, moeten vandaagen morgen in het oude fabriekspand van A.A.P (Atypisch Atelier Publiek) in Kortrijk zijn. Een twintigtal jongeren van Jongbloed, het jongerenluik van Bolwerk, organiseert er het Bolwerk Underground Festival. Het festival is helemaal gratis en geeft onbekende artiesten een kans.

Het Bolwerk Underground Festival is al zijn tweede editie toe. Plaats van de afspraak is A.A.P, de creatieve uitvalsbasis van Bolwerk. “Voor grote namen hoef je niet te komen”, weet Ruben Benoit, oprichter en bezieler van Bolwerk. “Maar dat is, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal niet de bedoeling. We gaan echt voor onbekende bands die de jongeren zelf kiezen. Ze halen die vooral uit hun eigen subculturen, dus ook ik weet niet altijd even goed wat ze precies doen.”

Sfeer en kwaliteit

Ruben probeert zich eigenlijk zo weinig mogelijk met het festival te bemoeien. “Dat klinkt misschien raar, maar ik wil dat ze hun plan leren trekken”, legt hij uit. “Enkel met een probleem kunnen ze bij mij terecht. Voor de rest doen ze alles zelf. Drukwerk, artiesten, catering, noem maar op. Dit jaar gaat het echt heel vlot. Of we vorig jaar zullen evenaren weet ik niet. Toen hadden we een hele sterke editie met bijna 1.000 aanwezigen. Maar eigenlijk doet dat er niet toe, de kwaliteit en de goede sfeer zijn veel belangrijker.”

“En die zullen er zeker zijn!”, weet medeorganisator Valentin Larmuseau. “We hebben dit jaar een heel sterke groep vrijwilligers. Onze locatie is volledig overdekt. Dus zelfs regen kan ons niet tegenhouden.”

Veganistische croque

Het festival is ook in andere opzichten uniek. “De nadruk ligt op DIY (Do It Yourself, red.). Wij doen dus echt alles zelf, maar verwachten van ons publiek ook dat het bijdraagt tot een leuk festival. Er komen trouwens niet alleen bands en dj’s, er is ook een expo van fotograaf Ky Lacombe. Hij fotografeert optredens van Belgische bands in binnen- en buitenland. Ook de visuele effecten zullen de moeite zijn, daarvoor werken we onder andere samen met jeugdhuis Jakkedoe uit Waregem. En zelfs aan de veganisten hebben we gedacht. Een vriend van mij heeft kosten noch moeite gespaard om speciaal voor het festival een veganistische croque-monsieur te maken.”

(ANK)

Muziek- en croqueliefhebbers kunnen vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus vanaf 15 uur terecht in de Spinnerijstraat 105 in Kortrijk.