Boek Hilde Vandermeeren maakt serieuze kans op verfilming

06/10/16 om 19:02 - Bijgewerkt om 18:59

Eyeworks Belgium, een belangrijke speler in de Vlaamse bioscoop- en tv-industrie en onder andere bekend van de tv-reeks 'Eigen kweek', heeft de film- en tv-rechten gekocht van de thriller 'Stille grond' van de Torhoutse schrijfster Hilde Vandermeeren.

Boek Hilde Vandermeeren maakt serieuze kans op verfilming

Peter Bouckaert van Eyeworks Belgium met de Torhoutse auteur Hilde Vandermeeren. © Foto JS

Dat is voor de 46-jarige auteur uiteraard goed nieuws en een nieuw hoogtepunt in haar carrière. De aankoop van de rechten door Eyeworks Belgium betekent dat de verfilming van het boek een serieuze kans maakt, hetzij voor televisie, hetzij voor de bioscoop.

Ook al shortlist Gouden Strop

Toch blijft Hilde Vandermeeren met beide voeten op de grond. "De eerste stap is de filmrechten kopen, maar daarna volgt nog het lange proces van het scenario schrijven, de subsidiëring en de financiering", zegt ze. "Sommige projecten blijven in een van die fasen hangen, maar ik hoop dat dit voor Stille grond niet het geval zal zijn. Ik ben in elk geval bijzonder blij met de aankoop van de rechten door het bekende en gerenommeerde productiehuis."

Intussen heeft Hilde bij de uitgeverij Q ook het contract op zak voor haar vijfde misdaadroman, waaraan ze momenteel werkt. Haar debuut Als alles duister wordt werd bekroond met de Hercule Poirot Publieksprijs 2013. Daarna volgde De toeschouwers uit 2014 en vorig jaar verscheen Stille grond, waarmee ze de shortlist haalde van de Gouden Strop 2016, wat een knappe prestatie was. Haar vierde thriller Scorpio, die sinds een aantal maanden uit is, krijgt eveneens lovende kritiek.

Duister geheim in Schotland

De psychologische thriller Stille grond, waar Eyeworks brood in ziet om te verfilmen, gaat over een duister geheim in Schotland. In 1983 verdwijnt in Glasgow tijdens een stormachtige novembernacht de zesjarige Rosie Thompson uit de slaapkamer die ze deelt met haar tweelingzusje Ruby. Vanaf dan ontbreekt van het meisje elk spoor. Dertig jaar later werkt haar jongere zus Eve als docente wiskunde aan de Universiteit van Glasgow. Het leven van Eve wordt grondig overhoop gehaald door het bericht dat iemand in een biechtboek in een kapel in Glendale heeft achtergelaten: Het spijt me wat er gebeurd is met Rosie Thompson...

Het boek is heel bijzonder voor Hilde, want het verhaal draait rond tweelingzussen en ze is zelf de helft van een eeneiige tweeling.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!