Bezoek zondag de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Tielt en de Knokmolen in Ruiselede

Paul Roelens, Rita Marichael en Magda Vanhoutte (v.l.n.r.) zullen zondag in Tielt de deskundige uitleg verzorgen. © Foto WME
Redactie KW

Op zondag 9 september is het opnieuw Open Monumentendag. Het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen is al aan zijn 30ste editie toe en de bezoeken aan het onroerend erfgoed kunnen ieder jaar op grote belangstelling rekenen. In onze streek kan je in Tielt de Onze-Lieve-Vrouwkerk bezoeken en in Ruiselede kan je een kijkje nemen in de Knokmolen.

Onze-Lieve-Vrouwkerk en museum in de kijker in Tielt

De Onze-Lieve-Vrouwkerk in Tielt is gecatalogeerd als beschermd erfgoed. De heemkundige kring De Roede van Tielt en de Tieltse Gidsenkring tonen je de kerk van binnen en van buiten. Het Museum Maurice Vander Meeren wordt eveneens opengesteld ter gelegenheid van Open Monumentendag.

“De kerk werd gebouwd tussen 1936 en 1938 naar een ontwerp van de Tieltse architect Gerard Vande Weghe”, aldus Paul Roelens (61) uit Pittem, die al een drietal jaar stadsgids is en zondag samen met Rita Marichael de gidsbeurten in de Onze-Lieve-Vrouwkerk voor zijn rekening neemt. “De monumentale gevelbeelden zijn het werk van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren. Zondag zullen we ongeveer drie kwartier een rondleiding geven, al is dat afhankelijk van de grootte van de groepjes en het aantal vragen dat gesteld wordt. Het is alleszins een aanrader, want de kerk is een uniek gebouw en er hangt een mooi en boeiend verhaal aan vast. Als bezoeker raak je ongetwijfeld geprikkeld om terug te keren.”

“Ieder stukje in het museum heeft zijn geschiedenis en er vallen heel wat boeiende verhalen te vertellen” – Magda Vanhoutte

In het Museum Maurice Vander Meeren geeft Magda Vanhoutte (69) uit Koolskamp met plezier uitleg. “Daar is het geen echte gidsbeurt, maar kunnen er wel vragen gesteld worden“, zegt Magda, die eerst stadsgids was in Brugge, dan streekgids in het Brugs Ommeland en nu een zestal jaar actief is in Tielt waar ze onder meer ook de geurenwandeling in Kanegem voor haar rekening neemt. “Leon Huys (85), de schoonzoon van Maurice Vander Meeren, is er ook aanwezig. In het museum is zijn eerste en laatste schilderij te zien. Tussenin kan je genieten van aquarel en pastel, verschillende beelden, gipsvormen van grote beelden zoals het Heilig Hartbeeld… Ieder stukje heeft zijn geschiedenis en er vallen heel wat boeiende verhalen te vertellen.”

Theater Malpertuis

Wie daarnaast even de pauzeknop wil indrukken, kan op zondag 9 september voor een kop koffie en een stukje taart terecht in Theater Malpertuis. Van 11 tot 16 uur is de foyer in de Stationstraat doorlopend open. Ideaal voor wie na het shoppen in de Kortrijkstraat of na een rondleiding in de Onze-Lieve-Vrouwkerk aan de overkant van de straat, even halt wil houden. En voor de nieuwsgierigen is er ook een blik achter de schermen mogelijk.

Er is zondag dus begeleid bezoek in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in de Vredestraat om 11, 14, 15 en 16 uur. De gidsen van dienst zijn Paul Roelens en Rita Marichael. Aansluitend kan ook tussen 14 en 17 uur een gratis bezoek gebracht worden aan het Museum Maurice Vander Meeren, op wandelafstand van de kerk in de Dwangstraat. Magda Vanhoutte en Leon Huys staan daar klaar om al je vragen te beantwoorden. (DB)

We herkennen v.l.n.r. Yana De Decker, Carl De Decker, molenaar Roland Wieme, Zara De Decker en Susy Wieme.
We herkennen v.l.n.r. Yana De Decker, Carl De Decker, molenaar Roland Wieme, Zara De Decker en Susy Wieme.© Foto RV

Statige Knokmolen in Ruiselede valt helemaal te bewonderen

De Knokmolen is aan de gelijknamige straat in Ruiselede, zondag toegankelijk voor alle belangstellenden in het kader van Open Monumentendag. Molenaar Roland Wieme gidst dan de bezoekers over de vijf zolders en onthult het mysterie van Ratze De Meulder.

De site aan het smal zijstraatje van de Bruggestraat omvat de molen zelf, die dateert van 1840, en de woning van het gezin. Momenteel worden de bijgebouwtjes grondig gerenoveerd voor een gloednieuwe bed and breakfast later dit jaar. Molenaar Roland Wieme woont in Petegem-aan-de-Leie en hij is als zelfstandig molenrestaurateur uiteraard de technische infobron van de familie. Dochter Susy Wieme, haar man Carl De Decker en de kinderen Yana en Zara spitsen hun energie en inzet toe op de tweede pijler: de uitbating van de molen als bezoekplaats en oergezellige locatie voor heerlijke ontbijten. De naam luidt zwierig als de wieken: ‘t Molenerf.

Vijf zolders

De Knokmolen staat bij de minder jonge Ruiseledenaren ook bekend als Billietsmolen. Roland kocht die in 2002 aan de familie Billiet. Naast de eigenlijke stenen windmolen is er ook een mechanische maalderij gevestigd. Roland geeft haarfijn en met zin voor een leuke kwinkslag de exacte toedracht mee. “Er zijn vijf zolders”, opent hij. “De stapelzolder voor het stapelen van de granen, de meelzolder waar het meel in zakken vloeit, de steenzolder met de robuuste molenstenen, de luiszolder waar de zakken luiden – zoals klokken met trekken aan een touw – en de kapzolder bovenaan. In totaal goed voor een hoogte van 23 meter en tot de top van de wiek wordt het 33 meter. We malen vooral tarwe met een capaciteit van 200 kg per uur, als er voldoende wind is. Ook gerst, spelt en nog meer soorten passeren hier het proces.”

“De vijf zolders zijn in totaal goed voor een hoogte van 23 meter en tot de top van de wiek wordt het 33 meter” – Roland Wieme

De molen werd gebouwd in 1840. “Toch zijn wij, de familie Wieme, nog maar de vierde eigenaar”, gaat Roland verder. “Zondag mogen de mensen me alles vragen en ook nieuwsgierig tasten naar de waarheid achter een heel leuke sage of mythe. Want een van de allereerste molenaars kon ratten doen dansen, zo zegt de overlevering en dat is geen cliché maar waarheid pur sang. In die periode, kort na 1840, emigreerden heel wat Vlamingen naar de USA. Dat is alombekend. Die molenaar kreeg de bijnaam Ratze De Meulder. Dat verhaal deed dan ook de ronde in Amerika en dat kwam Walt Disney ter ore. Zo werd de tekenfilm – in het Engels – gemaakt: ‘De mannen van de Ruiseleedse Ratten’. Een tekenfilm met ratten. Muizen tekenen met vetstift was gemakkelijker en zo ontstond Mickey Mouse. Dat evolueerde in de sector tot later de verhalende film Sneeuwwitje. Dat verhaal – historisch gestaafd – ga ik in extenso vertellen tijdens de rondgang hier in de molen.”

Cursus molenaar

Ook op zondag 7 oktober is de Knokmolen open voor bezoek tijdens de Oost- en West-Vlaamse Molendag. In oktober starten Susy en dochter Yana aan de cursus molenaar, zodat ze die heerlijke ervaring en technische bagage van papa Roland nog beter begrijpen en beheersen.

De Knokmolen is in volle werking te bezoeken op zondag 9 september van 10 tot 18 uur. De opgedane kennis eens laten doorspoelen kan op het knusse gelijkvloers voor heerlijke dranken en versnaperingen. Info via 0486 72 48 44 van ‘t Molenerf of via www.tmolenerf.be. (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier