Bernard en Gino Tuyttens uit Tielt gieten geschiedenis van hun familie in een boek

Bernard en Gino Tuyttens zijn trots op hun boek. © GF
Redactie KW

Met het verschijnen van het boek ‘De Tuyttens van Tielt’ zien Bernard en Gino Tuyttens hun idee van jaren geleden gerealiseerd worden. Wat twee jaar geleden begon als een plan is vandaag een boek geworden van 80 pagina’s, rijkelijk geïllustreerd en de geschiedenis van de familie Tuyttens omvattend. Beide auteurs zorgden ervoor dat het boek wetenschappelijk verantwoord en leesbaar is.

“We zijn diep in de geschiedenis van de Tuyttens van Tielt gedoken”, aldus Gino. “Zowel Bernard als ik wisten wel het een en ander. Ik had veel documenten zoals bidprentjes, overgeleverde verhalen en nog zoveel meer. Dat alles hebben we bijeen gelegd met het bekende resultaat tot gevolg. Het was een echte krachttoer om alles in één boek te gieten.”

Het boek is volgens Gino zowel voor jong als oud bedoeld. “Het moest een boek worden dat niet enkel gevuld is met saaie stambomen”, zegt hij. “Er moest vooral veel plezier zijn bij het lezen. Jonge mensen moeten het ook kunnen en willen lezen. Daarom is er in het boek ook een quiz over de Tuyttens opgenomen, maar ook vragen als ‘waar komt onze familienaam oorspronkelijk vandaan’ of ‘wat is de oorsprong van het wijndomein Château Tuyttens in Frankrijk’ krijgen een antwoord.”

Lege bladzijden

Zelfs aan het nageslacht werd gedacht. “We hebben veel verhalen en anekdotes van familieleden genoteerd en in het boek ondergebracht. Er zijn zelfs lege bladzijden terug te vinden, zodat onze (klein)kinderen kunnen neerschrijven wat ze over ons te vertellen hebben.”

“Jonge mensen moeten het ook kunnen en willen lezen. Daarom is er in het boek ook een quiz over de Tuyttens opgenomen”

Gino en Bernard stonden niet alleen in hun zoektocht. “De stamboom gaat terug tot de zeventiende eeuw”, bevestigt Bernard. “Daarvoor hebben we de hulp nodig gehad van de voorzitter van de kring Familiekunde. Er zijn trouwens nog veel andere Tieltenaren die ons een handje toegestoken hebben om tot dit resultaat te komen.”

Naar Amerika en Canada

Het boek beschikt ook over een rubriek ‘Weetjes’. “Er is veel informatie terug te vinden over Tieltse mensen die naar Amerika en Canada uitgeweken zijn”, aldus Bernard. “Wist je dat er vroeger in Tielt een café Mishawaka was? Dat was het dorp in de Amerikaanse staat Indiana, waarnaar veel mensen uit Tielt uitgeweken zijn. Daar hebben we contact gehad met de burgemeester. Bij de weetjes kan je terugvinden wat al onze vorige generaties zoal gedaan hebben of hoe de ouders van onze grootouders leefden. Er werden niet enkel veel officiële documenten opgenomen, maar er zijn ook veel foto’s en zelfs een nieuwjaarsbrief uit 1938 in terug te vinden.”

(KeMa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier