Benjamin van St. Grandson brengt nieuwe single uit én wordt voor het eerst vader

Benjamin Decloedt, alias St.Grandson, bij het Infrax-gebouw waarin hij straks optreedt. © Foto JS
Johan Sabbe

Het dubbele vaderschap lonkt voor de uit Torhout afkomstige Benjamin Decloedt, de zanger, muzikant en songwriter achter het succesvolle St. Grandson. De 28-jarige beloftevolle artiest, die in 2015 de wedstrijd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel won, baart binnenkort zijn nieuwe single The Tide. En – nog heuglijker nieuws – omtrent Kerstmis worden hij en zijn vriendin Evi Wezenbeek voor het eerst vader en moeder. Ten huize van zijn ouders Jos Decloedt en Anna Crevits in de Leiestraat doet er straks dus een échte ‘grandson’ zijn intrede. Al kan het ook een kleindochter zijn natuurlijk.

In 2017 bracht St. Grandson zijn eerste en tot nu toe enige cd Wildfire uit met tien nummers in het genre indie pop. Vrij rustige muziek, gedragen door de mooie stem van Benjamin. Intussen heeft hij meer dan tien nieuwe songs klaar, waarvan er eentje, The Tide, binnenkort als single de wereld wordt ingestuurd. “Het klinkt krachtiger en vinniger dan mijn vorige werk”, zegt de gewezen Torhoutenaar. “Ik geef mijn stem meer volume. Ik heb het nummer zelf geschreven, zelf ingespeeld en ook zelf geproducet. Ik kon daarbij onder meer rekenen op mijn vaste toetsenist Koen Quintyn, die trouwens uit Wingene afkomstig is. Hij heeft me met raad en daad bijgestaan. Het is slopend om veel op je eigen schouders te nemen, maar het resultaat geeft je op die manier de grootste voldoening.”

Passie voor muziek en kine

Benjamin woont met Evi Wezenbeek in het Gentse, waar hij, net als zij, als kinesitherapeut werkt in de praktijk van haar vader Frank, de vaste kinesist van voetbalclub AA Gent. Omstreeks Kerstmis verwachten ze hun eerste kindje – heuglijk nieuws uiteraard. “De combinatie van mijn job als kinesist en mijn carrière met St. Grandson is niet vanzelfsprekend”, geeft Benjamin toe. “Het is bij momenten bijzonder druk. Maar ik heb voor beide zaken een grote passie, zowel de kine als de muziek. Ik besef dat de komst van ons kindje het er niet eenvoudiger op zal maken en ik misschien zal moeten kiezen: ofwel nog harder op mijn muziekloopbaan inzetten, ofwel voor de zekerheid van mijn baan als kinesitherapeut kiezen. Maar nu is dat niet aan de orde. Ik zie wel hoe alles verder te combineren valt. Ik kan alleen maar heel blij zijn dat dit alles me in de schoot valt. Met de komst van de baby als het allermooiste voor ons.”

De cd Wildfire werd uitgebracht onder het prestigieuze label Universal Music Belgium, maar Benjamin heeft ervoor gekozen om zijn nieuwe single The Tide in eigen beheer te lanceren of straks met een wat kleinschaliger label in zee te gaan. “De aard van het beestje”, lacht hij. “Ik wil veel in eigen handen houden. Het goede nieuws is dat het boeken van de concerten van St. Grandson voortaan via Live Nation gebeurt, dé grote naam in de muziekwereld. De voorbije maanden heb ik nauwelijks opgetreden omdat ik nummers aan het schrijven was, maar eenmaal ik weer volop ga concerteren, opent Live Nation heel wat deuren, zeker in het festivalseizoen.”

Optreden in het eigen Torhout

Om het nieuwe materiaal van St. Grandson uit te testen en vooral erachter te komen welke nummers er live aanslaan, heeft Benjamin recent een aantal kotconcertjes gespeeld. Maar daar laat hij het niet bij, want hij wil ook het eigen Torhout laten proeven van zijn nieuwe nummers, aangevuld met wat oudere werk. Dat gebeurt op dinsdag 20 november om 20 uur op een unieke locatie: het opvallende Infrax-gebouw langs de Noordlaan. Daar zal Benjamin solo een concert geven voor maximum 140 mensen, want meer ruimte is er niet. “Het wordt een versterkt akoestisch optreden, waarbij ik zelf piano en gitaar zal spelen”, zegt hij.

“Met een handvol nieuwe songs en enkele bekende nummers uit mijn cd van vorig jaar. Ik ben erg blij dit te kunnen doen. Mocht er een honderdtal mensen komen luisteren, dan zou ik content zijn. Er is een grote parking bij het gebouw en we houden de toegangsprijs democratisch: 12 euro. Maar wel tijdig de zitjes reserveren! De deuren gaan al open om 19 uur. Wie dat wenst, kan vooraf of nadien een drankje bestellen. Ik wil er een intiem concert van maken en hopelijk zie ik oude bekenden terug. Want ik kom nu ook weer niet elke dag in Torhout optreden, hé.”

Niet stressy op Pukkelpop

Hoe de nummers van St. Grandson ontstaan? Terwijl Benjamin als kinesist een speler van de Buffalo’s onder handen neemt? “Niet echt (lacht). Meestal ontspruit een song vanuit een bepaald gevoel. Ik begin onbewust iets te spelen op piano of gitaar en er ontstaan zanglijnen. Spontaan, eigenlijk valt zoiets moeilijk uit te leggen. Pas nadien zet ik er de woorden op. Of er groepen zijn waaraan ik me spiegel? Ik vind de Amerikaanse indiefolkband Bon Iver erg goed. Heel mooie muziek, een klasse apart. Ik probeer echter vooral mijn eigen ding te doen. Over het muurtje kijken, kan wel eens interessant zijn, maar doe je beter niet al te veel.”

“Het is logisch dat je als jonge artiest evolueert. Ik zei al dat The Tide krachtiger klinkt dan het meeste van mijn vorige werk. Als we straks weer met onze volledige bezetting concerten spelen, op kleinere of hopelijk ook grotere festivals bijvoorbeeld, wil ik dat het knalt. St. Grandson heeft al op Pukkelpop gestaan en dat was natuurlijk een bijzondere ervaring. Of ik daar stressy voor was? Niet speciaal. Als je optreedt, moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent, dan loopt het wel los. Beseffen dat wat je doet, binnen het bereik van je mogelijkheden ligt, neemt de nervositeit weg.”

Tweede cd misschien in 2020

Welk publiek St. Grandson aanspreekt? Benjamin: “Een heel verscheiden publiek, zowel jongeren als ouderen. Oké, niet direct de tieners, want ik speel geen hiphop, hé (glimlacht). Maar sowieso bereik ik met mijn genre heel wat mensen en dat doet me plezier. Dat ik het nu allemaal wat krachtiger wil laten klinken, is omdat er een rem staat op het uitbrengen van nummers die soft en dromerig klinken, hoe mooi ze hopelijk ook zijn. Daar kun je niet de ene na de andere cd van uitbrengen. De meeste toehoorders houden van variatie.”

Of er een tweede cd zit aan te komen? “Die is zeker niet voor morgen. Nu eerst voluit de single The Tide promoten en daarna wellicht nog een aantal singles uitbrengen. En hooguit tegen het einde van 2019 een EP klaar hebben. Als er een tweede cd komt, zal dat bijna zeker pas in 2020 kunnen. Eerst moet ik trouwens weer meer gaan optreden, anders krijg je je cd niet verkocht.”

En nu uitkijken naar het Torhoutse publiek? “Wees maar zeker! Ik hoop dat 20 november een prachtige muzikale avond wordt. Mijn ouders zijn alvast volop reclame aan het maken (lacht). Ik heb een manager, maar mama doet in elk geval ook haar deel!”

De tickets (12 euro) voor het concert van St. Grandson in het Infrax-gebouw in de Noordlaan zijn te koop in de Leiestraat 12 in Torhout of via st.grandson@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier