Bea en Matthias uit Roeselare vertellen vanavond over hun zwangerschap op één

(Foto Joost Joossen)
Redactie KW

Bea en Matthias kregen in november 2017 hun eerste kindje, Jesse. Maar in tegenstelling tot wat ze hadden gehoopt, werden ze niet makkelijk zwanger. Er ging een lijdensweg van drie jaar aan vooraf. Ze vertellen erover in ‘Vandaag over een dag’.

Deze week zagen we Bea Duré en Matthias Van Severen (beiden 25) aan het werk in het programma Vandaag over een jaar. Daarin worden personen met een bijzonder voornemen gevolgd en zien we hoe ze dichter of verder bij hun wens komen. Het koppel leerde elkaar kennen op tienjarige leeftijd. Bea woonde in Antwerpen en schreef steeds naar een pennevriend uit Lichtervelde. Ze ontmoeten elkaar op het schoolfeestje van haar pennevriend. Matthias wordt al snel haar eerste vriendje. “Door de afstand zijn we drie jaar uit elkaar geweest. Toen Matthias op scoutskamp was in Antwerpen ging ik eens langs en sloeg de vonk opnieuw over”, vertelt Bea. In 2014 beslist het koppel dat ze klaar zijn voor kinderen. Ze hadden er echter niet op gerekend dat het zo moeilijk zou zijn om zwanger te geraken. “We waren de eerste van onze vriendenkring die aan kinderen begonnen, maar uiteindelijk waren we de laatste die een kindje kregen”, zegt Matthias.

Het koppel moest twee keer een miskraam verwerken. “We praatten daar weinig over. We hadden alle twee een moment nodig om het te verwerken en we gaven elkaar ook die ruimte. Als koppel kwamen we er iedere keer sterker uit.” Na drie jaar proberen en twee miskramen, wil het stel IVF proberen om zwanger te geraken. “Ik wist er zelf weinig over en moest er heel wat over opzoeken. Zo kwam ik ook op het idee om mee te doen aan het nieuwe één-programma Vandaag over een jaar. Ik wou mensen laten zien hoe het in zijn werk ging”, vertelt Bea. Een week na de start van het programma raakte Bea toch plots op natuurlijke wijze zwanger.

Ruimte geven

Het eerste deel van Bea haar zwangerschap beleefde het koppel heel wat spannende momenten. “Het was steeds bang afwachten of hij nog leefde. Halverwege de zwangerschap werd ik toch wat relaxter omdat ik merkte dat hij goed groeide en dat alles normaal verliep”, zegt de trotse moeder. De bevalling verliep wat minder vlot en Bea kreeg een spoedkeizersnede. Bea en Matthias zijn nu trotse ouders van Jesse die in november 2017 ter wereld kwam. Het koppel zou het dan wel helemaal anders aanpakken. ” We zouden wel meer op controle gaan bij de gynaecoloog, onder andere om beter te weten wanneer de eisprong is.”

“Toen ik merkte dat Jesse goed groeide tijdens de zwangerschap, was ik een stuk geruster”

Doordat Bea een week na het programma toch op natuurlijke wijze zwanger geraakte, besloten de programmamakers dat het koppel de hele zwangerschap zelf zouden kunnen filmen.

“Dat was heel leuk want nu hebben we heel wat grappige filmpjes om naar terug te kijken. En die kunnen we ook later aan onze zoon laten zien.” Het koppel filmde onder andere de kwaaltjes van Bea en de bekendmaking van het geslacht. “We hadden de familie uitgenodigd en hadden een taart besteld. Als we die opensneden, zagen we dan de blauwe kleur en wisten we dat we een zoontje kregen.”

Reacties

Het koppel is erg benieuwd naar de reacties van vrienden en familie op hun deelname, die donderdagavond te zien was op één. “Heel de familie en enkele vrienden wisten uiteraard van onze deelname, maar er zijn nog veel mensen die het niet weten. Zo zijn er veel mensen uit Lichtervelde die het nog niet weten. We zijn benieuwd hoe zij zullen reageren”, vertelt Matthias.

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier