Bart 'Freddy De Vadder' Vanneste schrijft aan nieuwe tv-reeks (en droomt van Netflix)

16/11/17 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

Goed nieuws voor de fans van Bevergem! Bart Vanneste ofte Freddy De Vadder werkt momenteel aan een nieuwe televisiereeks.

Bart 'Freddy De Vadder' Vanneste schrijft aan nieuwe tv-reeks (en droomt van Netflix)

© © De wereldvrede

En nee, het gaat niet om Bevergem 2, maar om Barichara, genoemd naar een dorp in Colombia. De reeks schrijft Bart samen met stand-up comedian David Galle, acteur Wouter Bruneel (uit onder meer Eigen Kweek en Bevergem) en journalist Tim F. Van der Mensbrugghe. Het verhaal draait rond een groep backpackers die zich beter voordoen dan ze zijn, maar uiteindelijk met zichzelf worden geconfronteerd. Voor de goeie verstaander: het gaat om nieuwe personages, dus niet om 'Freddy De Vadder gaat op reis'.

"De backpackers denken de wereld te kennen, maar ze blijven toeristen", zo vertelt David Galle morgen vrijdag in KW Weekend. De reeks zit nog in een embryonale fase, maar schiet naar eigen zeggen goed op. "We hebben dan ook nog geen contact opgenomen met zenders en productiehuizen. We kijken ook over de grenzen heen, dus kan het misschien ook rechtstreeks met een streamingsdienst als Netflix. We zien wel, maar we zijn ambitieus, ja."

Delen

Het gaat om nieuwe personages, dus niet om 'Freddy De Vadder gaat op reis'

Bevergem zendt zijn zonen uit, want wie dacht dat de reeks een lucky shot, zal schromelijk zijn ongelijk moeten toegeven. De reeks bewees dat het meer was dan een leuk groepsproject tussen vrienden, acteurs en stand-up comedians. Meer nog: het illustreerde - nadat Eigen Kweek die deur wagenwijd had opengegooid - dat West-Vlaams niet zomaar een gimmick hoeft te zijn op het televisiescherm. Het is zonder meer een kwaliteitslabel, want er is zoveel talent ontsproten aan de West-Vlaamse klei, dat zelfs wij als Krant van West-Vlaanderen, nog met de regelmaat van de klok onder de indruk zijn van die impact.

Leven na Bevergem: van meeuwen tot albatros

Bevergem betekende ook de officiële start voor productiehuis De Wereldvrede, dat zich kort nadien op een nieuw West-Vlaams avontuur stortte. De film Cargo, een ingrijpend verhaal over het vissersleven in Oostende, pakte pers en publiek in, maar jammer genoeg niet heel Vlaanderen. Voor hun volgende project kijken ze nu naar de andere kant van het land.

De Wereldvrede ondersteunt sinds kort immers Albatros, een nieuwe fictiereeks over een groep van 13 zwaarlijvige Vlamingen, die twee weken op vermageringskamp trekken richting Ardennen.

Bart 'Freddy De Vadder' Vanneste schrijft aan nieuwe tv-reeks (en droomt van Netflix)

Voor velen confronterend, natuurlijk, maar als ze in een dorp komen, met erg vreemde bewoners, loopt het helemaal mis. Schrijver van dienst is Dominique Van Malder, die we kennen van onder meer Radio Gaga en zijn vele theaterwerk. Hij gaat zelf ook meespelen in de film. Over de rest van de cast is officieel nog niets geweten, daarvoor is het wachten tot begin volgend jaar.

Maar officieus vielen al enkele hele straffe namen, met daarbij ook een paar West-Vlaamse klasbakken. Het hoeft dus geen betoog dat er ook daar een link is met Bevergem. Als alles goed gaat, zouden de opnames volgende zomer van start kunnen gaan. De reeks zal uiteindelijk te zien zijn op Canvas.

Dominique schreef overigens niet alleen aan het stuk: ook Tom Dupont, die Dominique nog kent van bij Theater Antigone in Kortrijk en afkomstig van Lauwe, werkt mee aan het script. Net als Wannes Destoop uit Waregem. Die laatste neemt ook de regie op zich. Hij maakte eerder al Badpakje 46, dat de juryprijs kreeg op het Filmfestival van Cannes in 2011.

Van West-Vlaamse klei tot Vilvoordse grond

Wannes Cappelle en Dries Heyneman, respectievelijk Wantje en Kurt, hadden een groot aandeel in het scenario van Bevergem en zijn een tijd geleden opnieuw rond de schrijftafel gaan zitten, samen met Zouzou Ben Chikha, die Amar speelde in Bevergem. Het was hij die met het idee voor 'Grond' naar voren kwam.

In dit verhaal krijgt een begrafenisondernemer het idee om een nieuwe markt aan te boren in een overigens - pun intended - doods vak. Hij besluit grond te importeren uit moslimlanden. Een gedurfd plan dat een gigantisch succes kan worden. Maar als het mis gaat, dan gaat het ook gróndig mis.

(lees verder onder de foto)

Dries Heyneman werkt aan 'Grond'.

Dries Heyneman werkt aan 'Grond'. © PIETER CLICTEUR

Het idee charmeerde ook Lunanime, de productietak van de Lumière Groep. Ook televisiezender Vier sprong intussen op de kar. Daar zou de reeks ten vroegste op 2020 op het scherm te zien zijn. Voor het zover is krijgen we op de zender nog een tweede seizoen van Callboys, met de fabuleuze Rik Verheye, maar ook Gent-West, een fictiereeks van productiehuis Marmelade, dat opgericht door de West-Vlaamse Yoshi Asaert. Ook De Dag zal nog te zien zijn, een reeks waarvoor deels gedraaid werd in Brugge en dat meegeregisseerd werd door Gilles Coulier, regisseur van - juist, ja - Bevergem. Leuk detail: voor 'Grond' is er al belangstelling uit Nederland, Duitsland en Noorwegen.

Zouzou Ben Chikha zal overigens samen met onder meer Maaike Cafmeyer, Piet De Praitere en Isabelle Van Hecke te zien zijn in De twaalf, een nieuwe fictiereeks voor Eén, dat draait rond een volksjury in een Belgisch assisenproces. De reeks werd overigens geschreven door het duo dat het goed onthaalde Beau Séjour bedacht. De opnames daarvoor zijn volop aan de gang.

Dries Heyneman is een van de drijvende krachten achter 'Grond'.

Dries Heyneman is een van de drijvende krachten achter 'Grond'. © De wereldvrede - Tom Verbruggen

Maaike Cafmeyer acteert in 'De Twaalf'.

Maaike Cafmeyer acteert in 'De Twaalf'. © De wereldvrede - Tom Verbruggen

Isabelle Van Hecke zal acteren in 'De Twaalf'.

Isabelle Van Hecke zal acteren in 'De Twaalf'. © De wereldvrede - Tom Verbruggen

David Galle werkt mee aan 'Barichara'.

David Galle werkt mee aan 'Barichara'. © De wereldvrede - Tom Verbruggen

Piet De Praitere zal te zien zijn in 'De Twaalf'.

Piet De Praitere zal te zien zijn in 'De Twaalf'. © © De wereldvrede - Tom Verbruggen

Ilse De Koe speelt in 'De Twaalf'.

Ilse De Koe speelt in 'De Twaalf'. © De wereldvrede - Tom Verbruggen

Wannes Cappelle schrijft aan 'Grond'.

Wannes Cappelle schrijft aan 'Grond'. © De wereldvrede - Tom Verbruggen

Zouzou Ben Chikha lanceerde het idee voor 'Grond' en is ook te zien in 'De Twaalf'.

Zouzou Ben Chikha lanceerde het idee voor 'Grond' en is ook te zien in 'De Twaalf'. © De wereldvrede - Tom Verbruggen

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!