Bakt Georges Bloem uit Oeselgem er iets van in Bake Off op Vier?

Georges Bloem: "Ik hou eerder van het klassieke werk." (Foto Vier)
Bert Vanden Berghe

Begin september duikt Georges Bloem (59) op in het tweede seizoen van het bakprogramma Bake Off op Vier. De ondernemer met Oost-Vlaamse roots slaat elk weekend aan het bakken en is gedreven om te winnen. “Ik wil niet op kwaliteit inboeten.”

Georges Bloem woonde jaren in de buurt van Gavere en heeft roots in Bavegem (tussen Gent en Aalst, red.), maar sinds een viertal jaar woont hij in Oeselgem. Maar veel mensen, los van zijn buren, kent hij er eigenlijk niet. Dat heeft alles te maken met zijn drukke job. Hij is immers, samen met een vennoot, CEO van een bedrijf dat de uitbating voorziet van verschillende tankstations van Shell in Vlaanderen.

“We werken al jaren samen en voorzien alles qua logistiek, kijken of dus alles aanwezig is om operationeel te kunnen zijn”, vertelt hij. “Dat betekent ook bijsturen waar nodig en problemen oplossen als die opduiken. Dus ik ben veel op pad, ja. Ik denk dat ik zo’n 60.000 kilometer per jaar doe. Want er zijn ook die ‘s nachts open zijn, dus er kruipt veel tijd in. Maar per dag zit ik toch gemakkelijk aan 14.000 stappen, want alhoewel mijn auto mijn bureau is, moet ik toch veel stappen.”

Experimenteren

De liefde voor het bakken ontstond al als jonge gast, want Georges volgde hotelschool in Anderlecht. “Dat is altijd een passie gebleven. Zaterdag is de enige dag dat ik helemaal vrij ben, dus in de voormiddag sla ik al vaak aan het bakken. Meestal is dat iets dat ik ergens zag passeren en ook eens wil uitproberen. Ik heb zelfs een volledig eigen keukentje dat op bakken is gericht.”

“Mijn afwerking kan veelal beter, maar de smaak zit vooral goed”

“Omdat ik al een tijdje aan het experimenteren was in de keuken, besloot ik om mij in te schrijven voor het programma. Ik ben immers grote fan van de Nederlandse en Britse variant, en vorig jaar keek ik ook gretig mee naar het eerste seizoen van Bake Off in Vlaanderen. Toen dacht ik al: misschien moet ik dat ook maar eens proberen.”

Geen eigen bakkerij

Georges heeft naar eigen zeggen niet zozeer een specialiteit. “Ik hou eerder van het klassieke werk. Die probeer ik op mijn eigen manier af te werken, maar over het algemeen ga ik geen zotte dingen uitproberen. Zelf ben ik verzot op alles, van eclairs tot rijsttaartjes. Mijn afwerking kan veelal beter, maar de smaak zit vooral goed. Ook mijn ijs maak ik overigens zelf.”

“Zelf een bakkerij beginnen? Ik zie het al bij ons in de buurt, op zondag, dat zaken de deuren sluiten omdat ze geen personeel vinden. Want als beginnende bakker moet je veel investeren en er gebeurt al veel machinaal, maar uiteindelijk komt er nog heel veel handenarbeid aan te pas. En als je geen personeel vindt en zo moet inboeten op kwaliteit, dan pas ik liever.

Heel wat druk

Over zijn deelname mag hij nog niet veel kwijt, maar de opnames zijn net achter de rug. “Het was in elk geval spannend. De druk is niet te onderschatten, want je krijgt niet veel tijd om je voor te bereiden, dus het was best heavy. Ik schrok ook over hoeveel er bij komt kijken qua productie, iets wat je niet kan zien in je zetel thuis.(lacht) Ik ben in elk geval heel blij met mijn deelname en ik kijk uit naar de uitzendingen.” Een precieze uitzenddatum is nog niet bekend, maar het programma staat gepland voor begin september.