Auditie voor absurd theaterstuk bij O’ana uit Torhout

Theater O'ana ging vorig jaar met zijn werking van start met de productie 'Het Oneindige Verhaal'. © foto JS
Johan Sabbe

Theater O’ana, dat sinds een klein jaar bestaat, bereidt na het succes van zijn debuut ‘Het Oneindige Verhaal’ een opvolger voor. Op 14, 20 en 21 september zal in het cultuurcentrum de Brouckere het absurde theaterstuk ‘De Kans’ opgevoerd worden. Daarvoor heeft er op zondag 17 februari een auditie plaats.

O’ana is ontstaan uit de jeugdwerking van toneelkring De Vondeling, maar functioneert sinds maart 2018 volledig zelfstandig. De voorzitter is Elien Van Aerde. O’ana is afgeleid van het Hawaïaanse woord voor familie, waarmee de vereniging wil onderstrepen dat ze een hechte groep vormt van jongeren met een gedeelde passie voor theater.

“Voor de auditie van 17 februari in De Loods achter het Huis Bekaert op de Markt zoeken we jongeren tussen de 12 en de 26 jaar”, aldus Elien. “Onze nieuwe productie De Kans wordt geregisseerd door Lotte Cools. De jongens en meisjes die in aanmerking komen om mee te spelen, hoeven geen acteerervaring te hebben, maar natuurlijk wel volle goesting om op de planken te staan. Inschrijven voor de auditie gebeurt via onze website. Het precieze moment waarop de kandidaten in De Loods verwacht worden, delen we dan nog aan hen mee.”

Er vallen zelfs doden

De producties van O’ana worden grotendeels door en voor jongeren gemaakt, weliswaar met wat ondersteuning door volwassenen. De vereniging wil de jeugd de kans geven om ervaring op te doen in de wereld van het theater. Elk jaar wordt er een productie gebracht met in principe telkens een andere regisseur. Vorig jaar was dat als start Het Oneindige Verhaal in een regie van Sylke Vanrietvelde, een van de drijvende krachten achter O’ana.

De Kans is een absurd stuk”, licht Elien een tipje van de sluier op. “Tijdens een avondje tv-kijken in onze luie zetel is de kans klein dat er iets onverwacht gebeurt. We zijn veilig thuis. Of toch niet? Bij Anaïs gebeuren er vreemde dingen. Er vallen zelfs doden…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier