Artistieke broers Coeman eren vader met kunstexpo in Bissegem

De broers Coeman met v.l.n.r. Lucas, Hubert en Eric. © EDB
Redactie KW

Drie zonen van kunstenaar Raphaël Coeman exposeren samen in Bissegem als hulde aan hun vader, die 101 jaar geleden geboren werd. Het bezig zijn met kunst hebben ze te danken aan hun vader.

Hubert Coeman (74) uit Kortrijk, Eric Coeman (73) uit Marke en Lucas Coeman (68) uit Bellegem zijn drie zonen van de in 2008 overleden kunstenaar Raphaël Coeman uit Ooigem. Raphaël werd geboren in 1917 en is overleden in 2008. “Hij was zelfstandig schilder/behanger van beroep en was ook 20 jaar decorbouwer voor de plaatselijke toneelgroep in Ooigem die hij opgericht had. Hij heeft er ook 20 jaar lang geregisseerd en gegrimeerd”, vertellen de broers. “In Ooigem noemde men ons vader de ‘dorpsfilosoof’. Hij had een oudere zus die in dienst was bij kunstschilder Firmin Colardyn en kwam zo in contact met kunst. In het begin schilderde ons vader somber, typisch Colardyn. Op het laatste werd hij vooral begeesterd door Van Gogh, waar hij alles over wist.”

Raphaël heeft zijn leven lang geschilderd. De broers herinneren zich nog dat hun vader voor elk kleinkind een aquarel maakte toen hij op reis was in Toscane.

Schaduwtekenen

Hubert ging naar de vakschool en vervulde zijn dienstplicht. Daardoor viel er een personeelslid weg thuis. “Vader had er een goede kijk op en zei me dat ik niet veel bijleerde in de vakschool en beter in zijn schildersbedrijf kwam werken. Ik mocht ook naar de academie”, vertelt Hubert. “Ik ben er acht jaar naar toe geweest en leerde er onder meer schaduwtekenen, figuurtekenen en ik volgde ook levend model.”

Na zijn huwelijk startte Hubert een zaak in decoratiewerken in Kortrijk. “Ik volgde nog woninginrichting aan het vormingsinstituut en deed ook nog een cursus restauratie van schilderijen. De combinatie schilder/restaurateur was een gat in de markt. Nu geef ik nog les interieurinrichting aan Syntra.”

Ook Eric werkte zes jaar bij vader Raphaël en mocht naar de academie. Na schaduwtekenen en figuurtekenen volgde hij de opleiding bouwkundig tekenaar. “Daarvoor moest ik elke dag naar de academie, dat was gelijkgesteld aan secundair technisch onderwijs. Ik heb dan negen maanden gewerkt als tekenaar en ben daarna werfleider geweest bij Mewaf. Daarna ben ik zelfstandig begonnen. Ik maakte onder meer meubels voor bekende architecten.”

Lucas is de jongste zoon en kon ook de eerste jaren werken bij vader. Hij ging eveneens naar de academie voor figuur- en schaduwtekenen. “Dat zette ik stop om naar de beeldhouwklas te gaan. Op mijn 21ste besliste ik om opnieuw naar school te gaan.” Lucas trok naar Sint-Lucas in Brussel om er schilderkunst te volgen. “‘s Avonds ging ik dan naar de academie om te beeldhouwen.” Lucas is zelfstandig kunstenaar geweest, dat bleef hij later deeltijds combineren met theatertechniek en decorbouw bij Limelight en later Kunstencentrum Buda.

Samen

Toen Eric een tijdje geleden in het ziekenhuis lag en beide broers op bezoek kwamen, werd beslist om samen eens tentoon te stellen ter gelegenheid van Buren bij Kunstenaars.

Het wordt eigenlijk een hulde aan ons vader die een visie had en ons een beetje in de kunstrichting duwde. Vaders werken ‘zomerlandschap’ en ‘winterlandschap’ zullen er uithangen. Hubert heeft de jongste jaren niet meer geschilderd door tijdsgebrek. “Bij het stopzetten van mijn zaak gebruikte ik restjes verf op sculpturen en ook voor marmeren imitaties.”

Eric is enkele jaren geleden weer begonnen met schilderen in de academie. Hij zou graag na 50 jaar het schilderen weer onder de knie krijgen maar heeft al verschillende werken die hij kan tonen. Lucas is vooral bezig met driedimensionale kunst. “Ik maak installaties met herbruikbare materialen”, zegt hij.

Lucas en Eric werken elke namiddag samen in het atelier in Bissegem, aan de Oliemolenstraat 42, waar ze tentoonstellen en waar Lucas ook aan het werk zal zijn van vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober, telkens van 10.30 tot 12 uur en van 14.30 tot 18.30 uur en op vrijdag tot 20.30 uur. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier