Ann Pype brengt vierde boek uit

Ann Pype met op de achtergrond Ieper, waar de Eerste Wereldoorlog in alle hevigheid woedde. (Foto EG)
Redactie KW

“Ik kan niet leven zonder schrijven”, begint Ann Pype, moeder van zeven kinderen en oma van negen kleinkinderen. Ann is niet aan haar proefstuk toe. Dit is al haar vierde boek dat wordt uitgegeven. Ann wou de andere kant van de oorlog in de schijnwerpers plaatsen. Het leven van de burgers in oorlogstijd, met hun verdriet en hun vreugde.

Ann Pype, die geboren werd in Ieper in 1962, studeerde in Kortrijk voor kinderverzorgster, maar schrijven had ze al van in haar kindertijd mee. “In het vijfde leerjaar schreef ik mijn eerste boekje en thuis staan dozen met volgeschreven schriftjes”, vertelt Ann. “Ik heb vier gedichtenbundels in eigen beheer uitgegeven. Met ‘De verlooren jaeren’ ben ik aan mijn vierde boek toe. Daarvoor kwamen ‘Het geheim van Bastiaan’, ‘Mama is een engel’ en ‘Je blijft bestaan’. Vijf jaar geleden ben ik begonnen aan het boek, maar pas nu is het klaar.”

Kortverhalen

Het boek kwam er op vraag van een drukkerij. “Het boek is een verzameling van vier kortverhalen over families in de Eerste Wereldoorlog”, vertelt Ann. “Dit boek kwam tot stand door te luisteren naar mensen die grootouders hadden die de oorlog hebben meegemaakt. Voor mij ging er een andere wereld open, vooral omdat wij nu leven in luxe en welvaart en er nooit bij stilstaan hoe die mensen moesten leven met ontberingen en armoede. Ik heb een diep respect gekregen voor de mensen in oorlogstijd. Een periode die eigenlijk ‘verlooren jaeren’ zijn geweest. Natuurlijk werd er al zoveel over de oorlog geschreven, maar dit is anders. Ik heb ook een boodschap van vrede willen meegeven. Overigens wordt het boek ook in het Engels vertaald en daar ben ik toch trots op.”

Jeugdboek

“Mijn jongste zoon van 10 jaar vroeg mij waarom ik een oorlogsboek schreef en dan nog een voor kinderen. Hij vond dat niet leuk. Eigenlijk weet ik het antwoord nog altijd niet”, vervolgt Ann. “Is het een uitdaging om over een onderwerp te schrijven dat je totaal niet ligt? Zeker! Maar meer nog is het een boodschap voor de kinderen van morgen. Mijn grootste wens is dat kinderen dit nooit hoeven mee te maken. Kinderen zouden niet bezig moeten zijn met oorlog, maar onbezonnen kunnen genieten van hun kindertijd. Juist daarom is het geen kinderboek, maar een jeugdboek geworden met kortverhalen. Voor de jeugd zit er een boodschap in, want zij zijn verstandig genoeg om het te kunnen begrijpen. Voor elk kind of jongere, voor elke volwassene die dit boek leest, heb ik dezelfde boodschap: wees gelukkig met de kleine dingen in het leven en begin bij jezelf.”

(EG)

‘De Verlooren Jaeren’ telt 138 pagina’s en kost 18,99 euro, inclusief verwerk- en verzendkosten. Het werd uitgegeven bij uitgeverij boekscout. Info: www.boekscout.nl.