Adriaen Willaert heeft voortaan zijn eigen awards

Schepen Dirk Lievens (links) samen met de laureaten Xavier Vandamme en Raymond Decancq. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Adriaen Willaert moet zowat de beroemdste Roeselaarse inwoner zijn en toch kent niet iedereen deze stadsgenoot. Twee awards moeten voortaan deze musicus eren en de stad op muzikaal gebied een uitstraling geven.

De Internationale Adriaen Willaert Award honoreert een musicus, een musicoloog, gezelschappen of instanties die door het daadkracht Willaert en de andere Vlaamse polyfonisten internationaal onder de aandacht brengen. De award wordt voortaan tweejaarlijks uitgereikt door het stadsbestuur van Roeselare.

Xavier Vandamme (46) had de eer om als eerste deze award te mogen ontvangen. Hij is algemeen en artistiek directeur van het Festival Oude Muziek Utrecht. In een vorig leven was hij ook presentator en producer bij radio Klara waar hij een dagelijks kunstmagazine had. Daarnaast was hij muziekjournalist bij De Standaard en was hij tot 2009 adjunct-directeur bij Bozar Music en later strategische adviseur in datzelfde cultuurhuis. Drie jaar geleden werd hij verkozen tot voorzitter van REMA, het Europese oudemuziek-netwerk dat kantoor houdt in Versailles.

LIFE ACHIEVEMENT AWARD

Een tweede prijs is de Life Achievement Adriaen Willaert Award die wordt uitgereikt als artistieke erkenning voor componisten, dirigenten, vocalisten, instrumentalisten, koren of muziekpedagogen die een levenslange inzet hebben getoond voor de bloei van het muziekonderwijs in Vlaanderen, voor de Vlaamse componistenscène en die een bijzondere band of engagement hebben met Roeselare of deze regio.

Raymond Decancq (83) kreeg dit jaar deze award. Deze muzikale duizendpoot en componist behaalde onder andere in de jaren tachtig enkele prestigieuze prijzen voor zijn composities voor vocale kamermuziek en koormuziek. Hij was muziekleraar en pedagogische coördinator van de Roeselaarse academie.

Met deze prijzen wil Roeselare internationaal op de kaart komen van het internationale klassieke muzieklandschap. Toevallig zijn deze twee awardwinnaars Roeselarenaars maar een winnaar kan uit de hele wereld komen. Raymond Decancq en Xavier Vandamme kregen een beeldje van de hand van Ron Deblaere. Deze beeldhouwer maakte eerder al het Adriaen Willaert standbeeld aan de Sint-Michielskerk.

ADRIAEN WILLAERT FESTIVAL

Nog tot 28 november loopt trouwens het Festival Oude Muziek Adriaen Willaert. Op 12 oktober zingt het Roeselaars Kamerkoor en het Willaert Wind Ensemble in de Onze-Lieve-Vrouwekerk een stilteconcert met religieuze muziek van Willaert en tijdgenoten.

Op zaterdag 24 november kan je in De Spil luisteren naar muziek van onder andere Vivaldi en Händel en het slotconcert van dit nieuwe festival is op woensdag 28 november. Dan komt het veel geprezen Vox Luminis naar De Spil met een ingetogen programma onder de titel De Familie Bach.

(BCR)

Info en tickets: www.despil.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier