Acrobatie met modelvliegtuigjes: West-Vlaamse Aeroclub organiseert fly-in in Moorsele

Zaterdag 2 en zondag 3 september nodigt de West-Vlaamse Aeroclub Moorsele iedereen uit voor de jaarlijkse fly-in. © TGM
Redactie KW

Liefhebbers van radiobestuurde modelvliegtuigen kunnen op zondag 2 september opnieuw hun hart ophalen in Moorsele. De West-Vlaamse Aeroclub houdt er voor de derde keer een fly-in. “De show verzorgen blijft voor ons toch het belangrijkste”, glimlacht Bart Deré van WVLAC.

“We kozen in 2016 voor deze nieuwe formule”, vertelt Bart Deré. “Eerder hadden we al 34 airshows op het programma en het was tijd voor iets nieuws. Bij een airshow werkten we met een vast vliegprogramma. Alle piloten vlogen toen volgens tijdslots. Velen schreven zich dan ook vooraf in om zeker te zijn van hun stek.”

“Een fly-in houdt voor de deelnemers in dat er doorheen de dag vrij gevlogen kan worden waardoor bedreven piloten meerdere vluchten met meerdere toestellen kunnen uitvoeren. Voor ons blijft het aanbod van vliegtuigen met showallures het belangrijkste. Onze toeschouwers zullen, zoals op de vorige airshows, van onze catering kunnen genieten op de centrale plaats van het vliegveld waar we ook dit jaar weer een terras voorzien. De piloten worden ontvangen op een compleet uitgeruste camping op zaterdagavond.”

‘Warbirds’

Tijdens de fly-in zullen heel wat mooie modelvliegtuigen het luchtruim doorkruisen. “Het zijn replica’s van de ‘echte’ bemande toestellen, waaraan de piloten menig uur op hun bouwzolder gesleuteld hebben“, gaat Bart verder. “Ze zijn een bloemlezing uit de geschiedenis van de luchtvaart. Populair zijn de ‘warbirds’ die in de twee wereldoorlogen vooral aan Duitse, Engelse en Amerikaanse zijde streden. Ik denk hierbij aan een Messerschmitt Bf 109, Focke Wulf 190, P-51 Mustang, Corsair, Spitfire, Hurricane,…”

“Voor ons blijft het aanbod van vliegtuigen met showallures het belangrijkste”

Even geliefd onder modelpiloten zijn de sport- en acrobatievliegtuigen, van vooral de Duitse vliegtuigbouwers Extra, het Russische Yak en Sukhoi, en het Amerikaanse Christen Eagle, Super Decathlon en Piper Cub. Deze modellen zijn aangedreven door viertaktbrandstofmotoren, hebben spanwijdtes tussen de twee en vijf meter, en wegen enkele tientallen kilogram. Door de evolutie in het modelvliegen worden de zweefvliegtuigen, helikopters en jets natuurgetrouw aangedreven met straalturbines of elektromotoren. De populaire drones halen hun voordeel uit de geluidsarme ‘brushless-motoren’ en lithium-polymeer-batterijen. In het modelvliegen draait het rond lichtgewichtvliegen en daarbij een hoog vermogen”, wordt Bart eventjes technisch.

Maar we hebben niet alleen schaalmodellen. Zo zijn er vaak onder de helikopters eigen ontwerpen waarmee vliegensvlug in alle richtingen complexe figuren gevlogen worden, het zogenaamde 3D-vliegen. Daarbij horen de vliegende objecten die de ludieke noot brengen: de vliegende vleugels die elkaar uit de lucht proberen te halen van het Britse Panic-team of een fietsende Grote Smurf.”

Op zondag 9 september om 13.30 uur zet WVLAC de deuren open voor alle jongeren die zich voor de modelvliegsport interesseren. “Een aantal van onze instructeurs zal geïnteresseerden te woord”, vertelt Bart. “Daarna kan er op een simulator met projectie op groot scherm gevlogen worden en kan men aan de slag met een echt modelvliegtuig. Door de inspanning van de VML (Vereniging voor Modelluchtvaartsport, red.) beschikken we sinds een paar jaar over een lestoestel waarmee geïnteresseerden een eerste kennismakingsvlucht kunnen maken. Nieuwsgierige toeschouwers kunnen altijd lid worden van onze vereniging, die overigens ook een website en Facebookpagina heeft, die heel geregeld bijgestuurd en gevoed worden met actuele foto’s”, zet Bart tot slot.

Praktisch

De fly-in vindt plaats op zondag 2 september van 10 tot 19 uur. De toegang is gratis en voor de kinderen is er een springkasteel. Ingang via de Overheulestraat 293 H, de grindweg inslaan aan café De Barakken. Ruime gratis parking op het vliegveld. (Tim Ghillemyn)

Info: www.wvlac.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier