Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde pakt uit met Virtual Reality

Redactie KW

In Abdijmuseum Ten Duinen kan je vanaf 26 december de middeleeuwse abdij virtueel bezoeken.

“In een tiental minuten keer je terug naar het Coxyde van 1490”, laat het Abdijmuseum weten. “Als leerjongen van een boekbindersatelier uit Brugge kom je terecht voor de poort van de abdijkerk. Je komt in de abdij een boek ophalen dat hersteld moet worden, maar je bent wat aan de late kant. De abt staat je op te wachten en neemt je mee doorheen de abdij naar de abtswoning.”

Deze VR-toepassing werd gecreëerd door het Brugs bedrijf Alfavision, dat onder andere ook al in Historium (Brugge) en C-Mine (Genk) de Virtual Reality ervaringen uitwerkte. “Het was heel fijn samenwerken met de directeur en het competente team van de Duinenabdij en met een zeer gedreven burgemeester”, vertelt Els De Rooy, mede-oprichter van Alfavision. “De opdracht was iets te maken van wereldklasse. Dit is de eerste VR-toepassing in de museumwereld waarin artificiële intelligentie verwerkt zit: door toevoeging van artificiële intelligentie ‘ziet’ de abt wat jouw aandacht trekt en reageert hij daarop. Als jij dus naar een bepaald punt kijkt, zoals bijvoorbeeld naar een gebouw, zal de computer dat herkennen en geeft de begeleidende stem uitleg daarbij.”

“Vandaag zetten we met de Virtual Reality een nieuwe stap in het beleven en ontdekken” – schepen Rita Gantois

Hans Vandamme, oprichter van Alfavision, is gepassioneerd door het laten herleven van de geschiedenis. “Historisch erfgoed stond jarenlang gelijk met iets wat je slechts vanop afstand mocht benaderen. Terecht, want vaak gaat het om kwetsbare stukken. Maar ook jammer, want wie door iets gefascineerd is, wil er deel van uitmaken. Nu kun je in het Abdijmuseum Ten Duinen door een manuscript bladeren of je kunt een boekslot virtueel vastnemen en bekijken.”

Overweldigend

“Het gevoel dat je er echt middenin staat, is overweldigend”, vertelt directeur Dirk Vanclooster. Heel veel details van de Virtual Reality werden zo correct mogelijk weergegeven. “Ons wetenschappelijk team zat niet stil het voorbij jaar om dat allemaal uit te dokteren. Vooral de binnenzichten verrassen, omdat we over weinig concrete info beschikten op dat vlak. Voor het buitenzicht beschikten de programmeurs enkel over het schilderij van Pourbus, die in de zestiende eeuw een grondplan van de Abdij schilderde.”

Nieuwe trekpleister

Burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen van Cultuur Rita Gantois zijn razend enthousiast over deze nieuwe trekpleister voor Koksijde. “Fantastisch”, reageert burgemeester Vanden Bussche. “Dank aan de provincie en eerste gedeputeerde Guido Decorte om dit financieel mogelijk te maken.” Ook schepen Gantois is bijzonder enthousiast. “Generaties lang ontdekten groot en klein de wondere wereld via foto’s, boeken en beeldmateriaal. En wie herinnert zich de view master nog? Vandaag zetten we met de VR een nieuwe stap in het beleven en ontdekken. Het is gewoon magie, je wordt terug geflitst naar het verleden, dat zelfs bijna tastbaar aanvoelt. Op die manier beleef je de rijke geschiedenis van onze abdijbroeders, wandel je mee in de wondere wereld van onze abdij Ten Duinen eeuwen terug. Samen met het team Ten Duinen zijn wij trots op deze nieuwe stap vooruit.”

Toegankelijkheid

Mede dankzij een subsidie van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer kan iedereen vanaf 26 december deze VR-beleving in de vaste opstelling vinden van het museum. “In het kader van het provinciaal reglement voor toeristische impulsen plande de provincie dit jaar haar grootste investering ooit op het vlak van toerisme in West-Vlaanderen“, vertelt gedeputeerde Guido Decorte. “In 2017 werden zo in totaal 43 projecten goedgekeurd, goed voor een subsidiebedrag van ruim 3,3 miljoen euro. Ook het project ‘Boek je tijdreis naar de 15de eeuw!’ van Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde was bij de gelukkigen, voor een bedrag van 94.380 euro.”

De minimumleeftijd voor bezoekers is vastgelegd op 10 jaar. Een standaard ticket voor het museum en de VR-beleving kost 10 euro. De Virtual Reality-beleving van het Abdijmuseum opent op dinsdag 26 december voor het grote publiek. Je kan het museum bezoeken van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur en in de weekends van 14 tot 17 uur. Het museum is gesloten op maandagen en op 24, 25 en 31 december en 1 januari. In januari sluit Ten Duinen de deuren na de kerstvakantie van 8 januari tot en met 31 januari. De heropening is voorzien op donderdag 1 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier