13 lokale radiostations leven tussen hoop en vrees

Vlaams minister voor Media Sven Gatz heeft het lot van dertien lokale radioa's in West-Vlaanderen in zijn handen. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

De zenuwen staan strak gespannen bij dertien lokale radiostations in West-Vlaanderen. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) beslist binnenkort of ze na Nieuwjaar nog te beluisteren zullen zijn op de traditionele FM-band of niet. Twintig andere lokale zenders kennen intussen wel al hun lot: drie mogen uitbreiden, tien blijven bestaan en zes verdwijnen uit de ether. En er komt ook een nieuwe radio bij: X-ray FM.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap.

De lokale radiostations ondersteunen, zenders met aandacht voor de Vlaamse muziek stimuleren en de omschakeling van de huidige en overvolle FM-band naar digitale radio inzetten. Steunend op deze punten hertekent de Vlaamse regering momenteel het radiolandschap. Waar de veranderingen voor de grote radioketens eerder beperkt blijven, zijn de gevolgen voor onze lokale radio’s niet min. Vlaams minister voor Media Sven Gatz (Open VLD) wilde vooral de ‘ketenvorming’ stoppen. De laatste jaren waren meerdere lokale radiofrequenties in handen gekomen van radiostations, zonder dat zij een lokale binding of programmatie hadden. “Dat zorgde voor een verschraling van het aanbod“, vindt de minister. “Als je alles zuivert, hebben we in Vlaanderen nog 105 verschillende écht lokale radiostations.”

Om dat aan te pakken ontwikkelde Sven Gatz 124 zogenaamde frequentiepakketten. Elk pakket komt overeen met een bepaald uitzendgebied in Vlaanderen. Zo krijgt elke centrumstad minstens twee pakketten. In Brugge is er bijvoorbeeld plaats voor vijf initiatieven. “Ik wil ook pakketten bundelen. De lokale radio’s zullen vanaf januari dan een groter maar nog steeds een lokaal publiek bereiken. Dit groter bereik én reclamegebied moet de lokale radio’s leefbaarder maken.”

Voor 13 december moet Sven Gatz de moeilijke knopen doorhakken

De mediaminister verklaarde 222 aanvragen ontvankelijk voor de 124 lokale pakketten. Het toewijzen van de pakketten gebeurt in fases, ook om de aanvragen voor de zendvergunningen te spreiden. Midden juli werden de eerste 35 lokale radio’s erkend, waaronder 13 West-Vlaamse. “Wie voor een bepaald pakket de enige was en geen interesse toonde in een ander pakket, kreeg dat op 14 juli toegewezen.”

Voor de meeste pakketten zijn er meerdere geïnteresseerden, voor enkelen lijkt er geen interesse. Op basis van de ingediende dossiers zal Sven Gatz in de komende weken knopen moeten doorhakken. Tot zolang leven 13 lokale omroepen in West-Vlaanderen in onzekerheid. Wie magbijvoorbeeld straks in de regio Kortrijk/Zwevegem uitzenden: Radio Gemini, FM Kortrijk of VBRO Kortrijk? Wie wint de strijd in Knokke-Heist: RGR FM of Lokale Omroep Knokke-Heist? Het zijn maar twee van de gevoelige dossiers waar de minister straks een verdict over moet vellen.

13 lokale radiostations leven tussen hoop en vrees

Wettelijk heeft Sven Gatz de tijd tot woensdag 13 december om te beslissen, maar zijn kabinet laat weten dat er eind november al nieuws komt.

Wie naast de FM-band valt, heeft nog altijd een digitale reddingsboei. Terwijl FM overvol zit, is er digitaal plaats zat. Vergelijk het met de digitale televisie, waar de mogelijkheden ook veel groter zijn. Het blijkt een oplossing voor Radio Maria, Topradio, FamilyRadio en ClubFM. Zij kregen geen nieuwe erkenning, maar leven digitaal verder.

In de weg naar de digitalisering van de radio werd deze week een belangrijke stap gezet. Alle radiozenders van de publieke omroep (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) zenden sinds dinsdagmiddag ook uit via DAB+ (Digitale Audio Broadcasting), digitale radio via de ether. Daartoe werd de VRT verplicht door de minister. Ook de landelijke commerciële zenders (Qmusic, Joe FM en Nostalgie) moesten die digitale weg inslaan om voor vier jaar erkend te worden. Qmusic en Joe FM zenden intussen al uit via DAB+, Nostalgie heeft tot 1 september 2018 de tijd om zich aan te passen. Deze grote spelers blijven tegelijk ook gewoon op de FM-band. Zij krijgen er vanaf januari vier concurrerende netwerkradio’s bij: S-Radio (algemene radio), HIT! (gericht op vrouwen), Stadsradio Vlaanderen (gericht op stadsbewoners) en VBRO (Nederlandstalige muziek). Voor de Vrije Brugse Radio Omroep een enorme promotie. Gestart als lokale Brugse radio zal het straks in de helft van Vlaanderen te beluisteren zijn.