Zware verbeurdverklaring voor cannabiskwekende tuinbouwer uit Staden

© iStock
Redactie KW

De rechter in Ieper heeft een 54-jarige tuinbouwer en zijn vriendin uit Staden een verbeurdverklaring van 450.000 euro opgelegd voor het uitbaten van een cannabisplantage in zijn bedrijf.

Daarnaast kreeg de tuinbouwer tien maanden cel, deels met uitstel, en een geldboete van 50.000 euro. Zijn partner en vier andere betrokkenen kregen straffen tussen tien maanden cel en een werkstraf.

Eind februari 2016 werden bij een wegcontrole in Staden twee voertuigen tegengehouden. Er bevonden zich vier mensen van Iraanse origine in de wagens, maar ook materiaal voor een cannabisplantage. Een van de verdachten had een visitekaartje van de tuinbouwer uit Staden in zijn portefeuille zitten. Uit onderzoek bleek dat minstens een van de voertuigen lang had stilgestaan aan het bedrijf in Staden. De onderzoeksrechter twijfelde niet en liet een huiszoeking uitvoeren bij de tuinbouwer. Voor de speurders was het even zoeken, maar ze botsten in een ondergronds waterreservoir op een plantage met zo’n 1.600 cannabisplanten.

Slaafje van de Iraniërs

De tuinbouwer en de Iraniërs uit Ieper, Boechout en Rotterdam werden aangehouden en verbleven een tijdje in voorarrest. Ook de partner van de tuinbouwer werd even opgepakt, maar snel weer vrijgelaten. Alle zes verschenen ze voor de rechter in Ieper. Daar zei de tuinbouwer dat hij enkel als slaafje van de Iraniërs optrad. Zijn raadsman pleitte dat de tuinbouwer alleen de ruimte verhuurde aan de Iraniërs. De man moest wel toegeven dat hij op de hoogte was van wat de andere beklaagden uitspookten. De tuinbouwer stond ook terecht voor het witwassen van drugsgeld, maar hij werd daarvoor vrijgesproken.

Volgens het parket leverde de ondergrondse plantage zes oogsten op, terwijl een eerder afgebroken bovengrondse kweekinstallatie goed was voor twee oogsten.

Celstraffen met uitstel

De rechter veroordeelde de tuinbouwer nu tot een celstraf van tien maanden, waarvan enkel het deel in voorarrest effectief, en een geldboete van 50.000 euro. Zijn partner krijgt zes maanden cel en 5.000 euro boete. Samen moeten ze opdraaien voor een verbeurdverklaring van 450.000 euro, geld dat ze verdienden aan het kweken van cannabis.

Ook hun wagen werd verbeurdverklaard. De Iraniërs kregen straffen tussen tien maanden cel, deels met uitstel, en een werkstraf. Ze moeten elk een verbeurdverklaring van 15.000 euro ophoesten.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier